Windvaan. 10-02-2009 01:41:47

Zijn er binnen de vereniging ervaringen met een windvaan.Mijn interesse gaat o.a. uit naar een Bouvaan.
Ik heb een 1044 met stuurwiel.

Groet Allardt v. Dam

Re: Windvaan. 18-02-2009 13:16:28

Hoi,

Ik heb eeen bouvaan op mijn V34. Ik kan je eventueel wel wat foto\'s sturen. hij zit er nog maar net op en de eerste testvaart was eeen succes. Ik moet hem alleen nog wat inkorten, omdat de kop van de pendulumarm bij enige vaart te diep in het water steekt.

vr. groet
Ben Rutte
benrutte@gmail.com

Re: Windvaan. 22-06-2009 11:07:08

Op mijn Victoire heb ik een Hydrovane. Deze heeft een eigen roerblad ipv een pendulum-systeem, dat op het hoofdroer werkt. Is dus geheel onafhankelijk van het stuurwiel of de helmstok. Het voordeel van een eigen roerblad is, dat je dus ook geen verbindings-lijnen hebt naar helmstok of stuurwiel en ook zonodig direct een noodroer ter beschikking hebt bij beschadiging van het hoofdroer. Het windvaan-roerblad steekt veel minder diep.
De Hydrovane is nieuw echter veel te duur. Ik heb de mijne van Marktplaats geplukt.
Overigens doen alle merken het wel goed Aan de wind. Waar ze het iha moeilijk mee hebben is bij Ruime wind met flinke golfslag! Dat verschilt per type boot en merk windvaan. De gekozen combinatie blijft m.i. wat dat laatste betreft dan ook een beetje een gok.
In het algemeen: hoe harder het waait, hoe beter het systeem stuurt. Omgekeerd bij heel weinig wind en veel deining redt hij het niet, dat schijnt voor alle merken te gelden.
H.C.Carton (Carel)
Soest.

Re: Windvaan. 02-01-2010 09:55:19

ik heb een windpilot op mijn 1044, die doet het onder vrijwel alle omstandigheden, ook met ruime wind, uitstekend. deze is ook te installeren voor een stuurwiel. kijk op de site dan zie je de verschillende oplossingen van de fabrikant.