Kleur nummer donkerblauw 03-11-2008 20:55:48

Krasje opgelopen!Wie heeft het RAL kleurnummer van de gelcoat toegepast voor de rompen?

Re: Kleur nummer donkerblauw 03-11-2008 21:25:42

Nu we toch bezig zijn: ik wil graag de RAL code voor het wit, het grijs en het blauw van een V933 uit 1986.
Victoire zal wel een RAL Classic code gebruikt hebben. De RAL Design code of de RAL Digital code zullen niet gebruikt zijn. Deze info heb ik overigens van wikipedia.
Het archief van Victoire is, volgens mij, spoorloos verdwenen. In 2006, toen Victoire nog van de vorige eigenaars was, heb ik met Klaas Vader gebeld. Hij wist niet waar het archief was, of gebleven is.
De huidige eigenaar Haakman heeft het ook niet, denk ik. Alhoewel, hoe bepaalt hij dan de kleuren van de nieuw te bouwen schepen?
Misschien is er een manier om de informatie over welke kleuren er gebruikt zijn opnieuw op te bouwen? Hoe kun je de RAL combinatie van een bestaande kleur achterhalen? Is er een RAL deskundige in ons midden?
groet, Aike van der Hoeff V933 Kompaan

Re: Kleur nummer donkerblauw 03-11-2008 23:38:14

Hallo Fred (+Aike)

Uit mijn vorige werkkring weet ik toevallig dat onderstaande firma de leverancier van het polyester was (in elk geval tot het eerste faillissement van 2006 want ik heb met hen toen nog over de consequenties gehad) ,hoogstwaarschijnlijk leverden zij dan ook de kleurtoevoegingen , sucses/groeten
Richard Spruijt /V933 Paddington

ADVANCED PLASTICS BENELUX BV te ZEEWOLDE Telefoonnummer 036-5309060

Re: Kleur nummer donkerblauw 04-11-2008 13:36:08

ik denk dat je bij oudere schepen niet veel meer hebt aan de ral kleur om een krasje bij te werken. UV heeft zijn werk inmiddels wel gedaan. Beter is om Gelcoat te nemen en die met een pigment tube beetje bij beetje te mengen om de juiste kleur te krijgen. Ik heb dat onlangs ook gedaan. Door steeds een druppel zwart toe te voegen heb ik uiteindelijk de juiste kleur verkregen. Door dit naast de boot te doen kun je goed vergelijken.
Ik weet dat iedere werf het ook zo doet en de tip kreeg ik van Mo ( de polysther man bij Victoire) en ook van Dhr. denekamp ( comfortina werf)
Succes
Rene

Re: Kleur nummer donkerblauw 04-11-2008 21:28:25

Bedankt voor jullie bijdrage. Onze 1044 is nog niet zo oud en de kleur lijkt nog oorspronkelijk.
Ik probeer eerst de gebruikte gelcoat op te sporen; mocht dat niet lukken dan gebruik ik de \"verf\" tip

Re: Kleur nummer donkerblauw 06-11-2008 22:11:09

Ook van mij bedankt Richard.
Advanced Plastics in Zeewolde verwees me naar Polyconstructor in Bolsward, Wouter Moelijn, 06-51508098, hij staat met dit telefoonnummer gewoon in www.detelefoongids.nl. Polyconstructor werkt veel voor Advanced Plastics. Ze kunnen elke kleur maken, doen klussen door het hele land, maar vooral rondom het IJsselmeer. Ik kreeg de volgende informatie. Als je een onderdeel van je boot met de betreffende kleur aan hem levert maakt hij voor ca. 100,- een liter gelcoat op kleur, inclusief paraffine zodat het goed verwerkbaar is. Als de kleur door hem eerder gemaakt is, kost het minder. Bij een Victoire is er een flinke kans dat dat het geval is. De gelcoat die zij leveren blijft maximaal anderhalf jaar goed.
Maar: de polyesterman van de werf in jachthaven Wemeldinge (Van de Rest Nautic) maakte voor ons een jampotje vol gelcoat in de wat moeilijke grijsgroene kleur van dek en kuip, voor 20,-. En volgens hem blijft dat wel 20 jaar goed. Wie heeft er nu gelijk als het om \'hoe lang blijft het goed\' gaat?
Als het om de kleur gaat is mijn conclusie dat je die beter kunt laten namaken door een ervaren polyester vakman of vrouw, dan te zoeken naar de oorspronkelijke kleur.

vr. groet, Aike van der Hoeff