Verwarming-kachel 11-04-2008 20:27:51

Beste mensen,
Onze Thermo 2500 kachel (petroleum), het merk bestaat niet meer, heeft de geest gegeven. Alhoewel ik hem de vorige winter helemaal gedemonteerd heb en alles nagekeken is hij toch opnieuw stuk. Het zal moeilijk worden ergens onderdelen te vinden. Mijn vraag is: wat is een goed alternatief? De Webasto kachels (diesel) zijn volgens mij heel goed, maar de lichtste, de 2000, kost al 1250,-. Dan is er ook nog Eberspacher (ook diesel), maar daar kan ik op internet niet zo veel over vinden.
Zijn er eigenlijk nog wel scheepskachels op petroleum? En zijn ze door de bank genomen goedkoper dan de dieselkachels?
Alles wat jullie weten is welkom.
groet, Aike van der Hoeff V933 \'Kompaan\'

Re: Verwarming-kachel 11-04-2008 20:48:03

Hallo Aike, ik heb in mijn 933 een Wallas 2400 op petroleum. Loopt prima, geruisloos, weinig stroom en brandstofconsumptie. Echter 2 nadelen : na het uitzetten een heel lange naloop (koelperiode) van soms dik 10 minuten.
Verder moet je toch steeds petroleum tankje vullen (bovendien is de gezuiverde petroleum zeker niet goedkoop).
Ik geloof dat de huidige Wallas kachels ook geschikt zijn voor diesel. Ik weet niet wat deze kachel nu kost. Als ik opnieuw zou moeten kiezen (deze zat in de boot toen ik hem kocht) zou ik voor Webasto gaan : in vorige schepen zeer goede ervaringen mee gehad. Sucses , Richard Spruijt/V933 Paddington

Re: Verwarming-kachel 13-04-2008 10:11:10

Bedankt Richard,
Ik heb op internet naar de Wallas kachels gekeken. Ze zijn gemiddeld genomen even duur als de Webasto diesels. Of het stroomverbruik - waar veel reclame mee gemaakt wordt - lager is dan de Webasto\'s kan ik nog niet overzien. Verder heeft alleen de zwaarste Wallas een thermostaat, terwijl bij Webasto de lichtste al een thermostaat heeft. Ben begin april een week met de 1044 van Ocean People naar Wight geweest, mèt Webasto 3500 met thermostaat.
Inmiddels heb ik onze Thermo 2500 in zijn geheel uit de boot gehaald (de winter is toch voorbij) en hem thuis in een testopstelling gezet. Wie weet krijg ik hem nog weer aan de gang.
groet, Aike van der Hoeff, V933 \'Kompaan\'

Re: Verwarming-kachel 15-04-2008 12:11:49

Beste mensen,
Voor diegenen die ook een Thermo kachel hebben: dat merk is uiteindelijk overgenomen door Wallas. Ik trof een tweedehands kachel aan op internet, een Wallas 2000, die exact hetzelfde eruit ziet als onze Thermo, compleet met hetzelfde bedieningspaneel.
Intussen realiseer ik me dat, voor een boot waar al een kachel op petroleum in zit, het relatief weinig werk kost om daar een nieuwe kachel op petroleum in in te bouwen. Petroleumkachels lijken vaker dan dieselkachels te werken met een schoorsteen die erboven zit, en ze halen de verbrandingslucht ook van buiten. Dat laatste doen de dieselkachels niet.
groet, Aike van der Hoeff, V933 Kompaan

Re: Verwarming-kachel 16-04-2008 11:54:21

Beste Aike,
Wij hebben in onze 34 een Webasto. Doet het uitstekend. begint eerst flink en loopt dan geleidelijk terug als de temp. op peil is. Dan hoor je \'m nauwelijks meer.
Echter.. let bij het monteren op een aantal punten:
-Richting.. ik had na een controle de kachel met het schoepenrad naar voren gemonteerd..dat lijkt logisch maar is fataal voor de motor. Een les die me €450 kostte. De warmelucht slang moet dus op de kant met het roostertje worden gemonteerd en dus niet bij het schoepenradje!

-Het pompje zo dicht mogelijk bij de dieselbron, bv. het Cav filter plaatsen, want dat pompje is slecht in zuigen maar goed in drukken. Gebruik daarbij voor het gedeelte tussen pomp en kachel de naalddunne leiding.
Ik heb de kachel in de bakskist zitten en het Cav of Lucas filter en de pomp op een balkje voor tegen de motor fundatie. En.. de verbrandingslucht wordt met een daartoe bestemde slang van buiten gehaald.
Succes,
Frans van der Ploeg, Lamantijn...

Re: Verwarming-kachel 25-04-2008 12:29:11

Beste mensen,
Dit krijgt het karakter van een weblog. Onze Thermo 2500 (Wallas 2000 Thermotron) doet het weer, na 5 keer uit elkaar halen van de pomp, want daar zat een lek in. Thuis in de schuur, op de acculader en een tijdelijk tankje, sloeg de kachel aan en blies hij warme lucht. Twee soorten vloeibare pakking waren mijn redding. Het pompmembraam, wat tegelijkertijd afdichtpakking is, was de boosdoener. Ik kan me een betere constructie voorstellen. Heb de importeur ingeschakeld, en die heeft met Wallas in Finland contact opgenomen: de pomp is niet meer leverbaar.
Afgelopen week (eind april begin mei 2008) heerlijk gezeild, oa. op de Westerschelde. Tijdens de koude avonden hadden we gelukkig verwarming. En bedankt Frans, ik weet nu weer wat meer over dieselkachels.
Groet, Aike van der Hoeff V933 Kompaan

Re: Verwarming-kachel 26-08-2008 11:57:21

Probleem is inmiddels goed opgelost? We hebben nog een Wallas 1300 in de schuur staan (op petroleum 6 jaar oud). Hij is te koop en komt uit de V-28 om ruimte te maken voor het kleine koelkastje dat er nu in zit... We varen vooral in de zomer en hebben meer behoefte aan koeling dan aan warmte!

Re: Verwarming-kachel 07-09-2008 20:42:19

Hallo Frans,

Het probleem is gelukkig opgelost, de kachel doet het weer goed en blijft dat ook doen. Bedankt voor je aanbod, maar we maken er geen gebruik van.

groet, Aike van der Hoeff