LED verlichting mast 17-03-2008 13:12:12

Mede victoire zeilers, ik heb onlangs info ontvangen over LED verlichting welke wel goedgekeurd schijnt te zijn om de bestaande gloeilampen te vervangen. De voordelen van LED verlichting ten opzichte van de conventionele gloeilampen zijn een gunstiger energieverbruik en een aanzienlijk langere levensduur. Voor een driekleuren navigatielantaarn (type met 36 LED\'s) zijn de kosten hiervoor ongeveer €45 en voor een ankerlichtvervanger (type met 20 LED\'s) iets goedkoper. Eea is te bestellen via www.karyvo.nl. Hierbij komen uiteraard nog wel verzendkosten van €6.
Mogelijk is de mast nog niet gezet en is het simpelweg nog voor het komende seizoen te realiseren.

Met vriendelijke groet,
Gerard Vester,
822 Bestevaer
gvester@hetnet.nl

Re: LED verlichting mast 19-03-2008 18:53:58

Beste Gerard,

Niet doen. In nummer 22 van Zilt (www.ziltmagazine.nl), het gratis online zeilmagazine, staan bijna schokkende foto\'s van toplichten (rood-groen) met daarin vervangende ledlampen gemonteerd: veel minder helder dan de gewone gloeilamp, en een slechte en vage scheiding tussen rood en groen. Ik kan helaas geen foto\'s meesturen met dit bericht.
In nummer 23 is meer theoretische uitleg gegeven, plus het merk van een toplicht met leds dat wel goed is. Orca Green (www.orcagreen.com) levert hele mooie klassiek ogende rood-groen-wit toplichten die gemaakt zijn om met leds te werken en in de VS goedgekeurd zijn. De prijs is er ook naar, minstens 300,-. Ze zijn ook in Amstelveen te koop, de dealer staat op de site van Orca Green.
Groet, Aike van der Hoeff, V933 Kompaan

Re: LED verlichting mast 19-03-2008 22:16:07

Aike en andere clubgenoten,
Ik ben ook op de hoogte van de artikel(en) in de Zilt magazine. Deze bedoelde LED lampen zijn helder en voorzien van een soort lens. Ook het aantal gebruikte LED\'s en de manier van plaatsing zijn zeer van belang. Misschien was mijn reactie wat prematuur en optimistisch, ik ga ze in ieder geval proberen en natuurlijk ook mijn zichtbaarheid monitoren. Ik wil hierover later in t seizoen ook over rapporteren.

Met vriendelijke groet,
Gerard Vester
822 Bestevaer

Re: LED verlichting mast 26-03-2008 12:51:15

Hallo Gerard en andere belangstellenden,
Is er ergens een afbeelding van de ledlamp met de lens beschikbaar? Karyvo in Sneek heeft een website waar geen enkel product op genoemd of getoond wordt, dus daar is niets te vinden.
Mooi dat je gaat testen en uitproberen, ik ben zeer benieuwd naar de resultaten.
Overigens hebben wij onze binnenverlichting al wel bijna helemaal omgebouwd naar led verlichting. Alle fittingen vervangen door G4, daar kunnen halogeen burners in, en ledlampjes.

groet, Aike van der Hoeff, V933 Kompaan

Re: LED verlichting mast 02-04-2008 21:00:01

Aike en clubgenoten, lampen net binnen gekregen en info op internet opgezocht. Via onderstaande link meer info.
http://ledconcept.oxatis.com/PBSCCatalog.asp?ActionID=67240448&PBMItemID=1722009

Met vriendelijke groet,
822 Bestevaer, Gerard

Re: LED verlichting mast 18-06-2008 16:07:29

Beste clubgenoten, eindelijk weer eens lekker gevaren. Tevens de nieuwe LED lamp getest. De grootste huivering betrof de driekleurenlamp. Ik kan jullie mededelen dat op verschillende aftanden de kleuren en de kleurscheiding mij erg zijn meegevallen, ik blijf tot er (terechte) klachten komen fijn doorvaren met mijn moderne lampjes.
Wat mij betreft nog steeds een aanrader.

Met vriendelijke groet,
Gerard Vester, 822 Bestevaer

Re: LED verlichting mast 18-06-2008 20:43:26

Dat klinkt goed, ik ga mijn kritiek inslikken. Hoop dat we Gerard een keer tegenkomen in de nacht.
groet, Aike van der Hoeff, 933 Kompaan

Re: LED verlichting mast 02-12-2008 09:50:20

In het 2008 decembernummer van Zeilen is opnieuw de LED scheepsverlichting getest. Daarin is het merk Orca Green meegenomen, maar ook de LED vervanger zoals Gerard die gebruikt. Voornaamste conclusies: 1. de vervanger is goed genoeg, 2. je moet de fitting verdraaien, omdat de tegenwoordige vervangers zelf witte, rode en groen leds hebben, en niet meer alleen gebruik maken van de kleur van het glas.
groet, Aike van der Hoeff