Het plaatsen van teak-delen 09-08-2007 18:25:09

Met dank aan Aike van der Hoeff voor de uitgebreide uiteenzetting.

[red] Document Teakdelen[/red]

Re: Het plaatsen van teak-delen 10-08-2007 09:54:08

Beste leden van de Victoireclub,
Het document (4 pag.) over het leggen van teak delen - met foto\'s en een tekening - heb ik gemaakt op basis van informatie die ik vond op de websites van de Arnhemse Fijnhout handel en de Amsterdamse Fijnhouthandel, en in het Praktijkhandboek Kunststoffen. Ik heb zelf nog geen ervaring met het leggen van teak delen, maar dat gaat wel komen. Op onze 933 moet het teak in de kuip vervangen worden, of op zijn minst geschuurd en de kit vervangen. Bij deze het verzoek aan iedereen die ervaring heeft of krijgt: stuur me je opmerkingen en toevoegingen, daarmee kan ik het document uitbreiden en verbeteren. Mijn mail adres staat in het document.
groet, Aike van der Hoeff

Re: Het plaatsen van teak-delen 19-11-2007 22:19:28

Hallo Aike van der Hoeff

Ik wil even reageren op het vervangen van jou teakdelen in de kuip van een victoire 933.
Wij hebben een V 933 bouwjaar 1990. Afgelopen zomer heb ik het teak van de kuipbanken vervangen. Wat ik tegen kwam met het uithalen van het oude teak was een teakhouten multiplaat van 12 mm dik. Ik weet niet 100% zeker dat dit bij de bouw van het schip al is aangebracht (hierover is geen navraag gedaan) mocht dit wel het geval zijn dan vind ik dit een verkeerde bezuiniging die niet bij een victoire hoort. Dus als je het hout denkt op te schuren en opnieuw te kitten moet je er zeker van zijn dat het originele teakdek delen zijn. Bij mij liet de toplaag los wat achterna logisch is met multiplex.
Ik had al teakdelen gekocht van 7 mm dik wat achteraf niet zo slim is geweest, want de dikte van het multiplex is 12 mm. Nu heb ik het zo opgelost door onder de 7 mm teakdelen een watervaste hechthoutplaat van 4 mm te lijmen.
Dit alles heb ik met epoxtielijm gedaan zodat er geen vocht meer bij kan komen. Voordat ik ga kitten heb ik de randen van het polyester met isolatietape afgeplakt. Nu de naden gekit en een week laten uitharden. Het overtollige kit heb ik weggeschuurd met een metabo excenterschuurmachine en dankzij de isolatietape kon ik zien dat ik niet langer moest schuren anders ga ik het polyester beschadigen. Het kost wel wat tijd en geduld maar het resultaat is perfect en als dat multiplex er al vanaf 1990 in zit dan gaat dit originele teak mijn verdere leven wel mee. Alles bij elkaar kost het mij 215 euro en redelijk veel tijd.
Ik wens je succes met het vervangen van je teak.

Verder had ik nog wel een vraag kan iemand mij zeggen wat de dikte van het teak is wat op het dek ligt van een victoire 933 bouwjaar 1990. Dit vanwege het eventueel iets lichtjes op te schuren van het dek.

Groetjes Arjen

Re: Het plaatsen van teak-delen 18-12-2007 22:21:05

30-12-2007
Hallo Arjen,
Dat viel tegen dus, en bedankt dat je erop wijst. Ik heb inmiddels het rubber van de naden van de deksels van de kleine bakskisten (een 933 van 1986) vervangen. Het teak bleek massief, ca. 10 mm. Het is met gebruik maken van 'Bedding Compund' grotendeels van bovenaf rechtstreeks in het polyester geschroefd. Behalve de buitenranden, die zijn van onderaf geschroefd, omdat daar het polyester van de deksel minder dikte heeft. Daarnaast heb ik het teak van de bakboord kuipbank geheel vernieuwd.
Inmiddels staat het document in een verder uitgebreide versie op mijn website http://avdhoeff.home.xs4all.nl

groet, Aike van der Hoeff