Engelandtocht

Locatie: Noordzee
Begin datum: 02-06-2021
Eind datum: 06-06-2021
Organisator: Erik Aapkes

Beste (aspirant)-zeezeilers,

Vandaag 17 mei heeft het Verenigd Koninkrijk haar coronamaatregelen verruimd. Zoals gevreesd staat Nederland echter nog steeds op de lijst van "gele" landen, hetgeen betekent dat de reis en het verblijf niet onder normale omstandigheden uitgevoerd kan worden. Aangezien ook Nederland alle ons omringende landen met dezelfde kleur bestempelt, en adviseert slechts bij noodzaak naar het buitenland te reizen, vallen voor ons ook België en Duitsland af.

Maar Theo en ik zijn niet voor één gat te vangen en dus hebben we een alternatief. We gaan een nachtelijke kusttocht organiseren, van IJmuiden naar Vlieland. Het doel blijft dezelfde: Noordzee ervaring opdoen met instructie en onder begeleiding. Onervaren zeezeilers kunnen mee meegaan met hun eigen schip en bemanning, of opstappen aan boord van een schip van een ervaren zeezeiler. Ervaren zeezeilers zijn welkom om mee te gaan, voor het delen van hun kennis en ervaring èn voor de gezelligheid, of kunnen opstappen aan boord van een schip van een onervaren zeezeiler.

Het programma ziet er als volgt uit:

Woensdag 2 juni: uiterlijk 16:00 uur verzamelen in de Marina IJmuiden, alwaar om 17:00 een palaver zal plaatsvinden. Nadat iedereen zijn of haar kombuis weer heeft opgeruimd, zullen we tussen 20:00 en 21:00 uur vertrekken (kleinere schepen eerst) voor een nachtelijke tocht richting Vlieland. We varen geheel buitenom.
N.B. net als bij de vorige tocht verzamelen we sowieso (in IJmuiden), en mocht het weer echt te slecht en onverantwoord zijn dan zullen we met een alternatief plan komen. 

Donderdag 3 juni: met het tij mee (vanaf 09:00 uur) Vlieland aanlopen waar we gaan proberen plaatsen te reserveren. We zullen (indien coronamaatregelen het wederom toelaten) proberen een gezamenlijk diner te organiseren.

Vrijdag 4 juni: rustdag waarvoor we buiten het gebruikelijke opscheppen over de vaartijd en de gemiddelde SOG, nog wat leuks gaan bedenken.

Zaterdag 5 juni: iedereen vertrekt weer richting thuishaven, over Wad en IJsselmeer/Markermeer of terug over zee. Mocht er behoefte aan zijn zullen Theo of ik ook de terugtocht over zee begeleiden.    

Minimale vereisten om als aan deze tocht deel te nemen met eigen schip (voor de eerste keer):
- Uiteraard een Victoire met standaard veiligheids- en navigatieuitrusting (bv. zwemvesten, brandblussers e.d.)
- Minimaal 2 zeilers per schip
- Schipper heeft TKN diploma of overeenkomstige relevante praktijkervaring
- Goed werkende radarreflector
- Zeemarifoon en GPS
- Bijboot (opgeblazen) of beter reddingvlot
- Noodsignalen (2 parachute rood, 2 hand rook oranje, 2 handstakel rood) 
- Kaarten Noordzeekust, Wadden westblad
- Paspoort (en als je ze hebt ICP, ICC, verzekeringsbewijs)
- Bemanningslijst

Uiteraard is de lijst nog niet helemaal compleet en zijn er nog vele andere aanbevelenswaardige zaken zoals plotters, AIS etc. maar we zorgen ruim voor aanvang nog voor een complete minimale/aanbevolen lijst.

Belangrijk om te weten is dat de tocht volledig voor eigen rekening en risico plaatsvindt en dat de organisatie voor vertrek beslist over doorgaan of niet. Indien mogelijk kan er dan een alternatieve route gevaren worden.

Als je deel gaat nemen als schipper of als opstapper, vóór 26 mei graag aanmelden op de website en laat ons apart nog graag het volgende weten:

- Eigen schip of opstapper (dat kunnen we nl. niet uit de aanmeldingslijst halen)
- Zee-ervaring of niet
- Als je opstapper bent: Naam opstapschip of nog zoekende
- Als je schipper bent: of en hoeveel opstapplaatsen je nog over hebt
- Je 06 nummer voor toekomstige whatsapp communicatie

Deze info graag per mail aan eaapkes@planet.nl sturen.

Je kunt ook via je aanmelding laten zien zien of je met eigen schip wil gaan of bij een ander op wil stappen. Daartoe verzoeken we de opstappers bij aanmelding in het vakje "aantal opstappers" het nummer 9 te selecteren. En de schippers uiteraard het aantal opstapplaatsen dat ze beschikbaar willen stellen.

Communicatie over dit evenement vindt plaats via onze clubsite, mail of whatsapp en op 29 mei zal er een “Zoom vertrekkersbijeenkomst” worden georganiseerd voor alle deelnemers, waar alle verdere details zullen worden besproken.

Erik Aapkes
Theo van Elsen
 

 

Links

Link Gebruiker
MobielChris Damen