Engelandtocht

Locatie: Noordzee
Begin datum: 02-06-2021
Eind datum: 06-06-2021
Organisator: Erik Aapkes

Vanwege de mogelijke beperkende maatregelen als gevolg van de coronacrisis, in Nederland en in Engeland, is het onzeker of de Engelandtocht 2021 kan doorgaan. Het plan is er in ieder geval!

Engelandtocht 2021

De eerste keer het IJsselmeer over, de eerste keer op het Wad, de eerste keer de Noordzee op. Iedereen kan het zich wel herinneren, altijd toch even die gezonde spanning. Wat staat me te wachten? Ben ik goed voorbereid? Wat als het weer omslaat? Als ik maar niet zeeziek wordt? Etc. etc..

En dan was het toch prettig als er een ervaren zeiler bij was die waar nodig adviezen zou kunnen geven.En die mogelijkheid willen we onze leden nu weer bieden, maar dan voor een oversteek naar Engeland. Onder begeleiding van ervaren zeezeilers, gaan we van 2 tot 6 juni naar Woolverstone Marina aan de Orwell river.

Het doel van de tocht is Noordzee ervaring opdoen met instructie en onder begeleiding. Onervaren zeezeilers kunnen mee meegaan met hun eigen schip en bemanning, of opstappen aan boord van een schip van een ervaren zeezeiler. Ervaren zeezeilers zijn welkom om mee te gaan, voor het delen van hun kennis en ervaring èn voor de gezelligheid, of kunnen opstappen aan boord van een schip van een onervaren zeezeiler.

We vertrekken in de ochtend van 2 juni, dus houd rekening met 2 extra dagen voor de tocht naar en van de vertrekhavens.

Vertrekken is mogelijk vanuit Den Helder (indien er genoeg schepen zijn), IJmuiden of de Roompot, waar overal een begeleider zal zijn.

De afstanden bedragen vanuit Den Helder 140 NM, IJmuiden 115 NM en de Roompot 105 NM. De Heldenaren hebben dus al gauw 6-7 uur meer reistijd dan de Roompotters.

Onze bestemming is de Woolverstone Marina aan de river Orwell, tussen Harwich en Ipswich

We vertrekken op woensdag 2 en komen dus aan op donderdag.3 juni. Donderdagavond proberen we een gezamenlijke Fish&Chips&Ale maaltijd te plannen.
Vrijdag is een rustdag die ieder naar eigen inzicht kan invullen
Zaterdagochtend 5 juni vertrek richting Nederland, waar we zondagochtend 6 juni plannen aan te komen

Minimale vereisten om als aan deze tocht deel te nemen met eigen schip (voor de eerste keer):
- Uiteraard een Victoire met standaard veiligheids- en navigatieuitrusting (bv. zwemvesten, brandblussers e.d.)
- Minimaal 2 zeilers per schip
- Schipper heeft TKN diploma of overeenkomstige relevante praktijkervaring
- Goed werkende radarreflector
- Zeemarifoon en GPS
- Bijboot (opgeblazen) of beter reddingvlot
- Noodsignalen (2 parachute rood, 2 hand rook oranje, 2 handstakel rood) 
- Kaarten 1801, Imray C25 en C28
- Paspoort (en als je ze hebt ICP, ICC, verzekeringsbewijs)
- Bemanningslijst
- UK gastenvlaggetje

Uiteraard is de lijst nog niet helemaal compleet en zijn er nog vele andere aanbevelenswaardige zaken zoals plotters, AIS etc. maar we zorgen ruim voor aanvang nog voor een complete minimale/aanbevolen lijst.

Belangrijk om te weten is dat de tocht volledig voor eigen rekening en risico plaatsvindt en dat de organisatie voor vertrek beslist over doorgaan of niet. Indien mogelijk kan er dan een alternatieve route gevaren worden.

Als je deel gaat nemen als schipper of als opstapper, vóór 1 mei graag aanmelden op de website en laat ons apart nog graag het volgende weten:

- Eigen schip of opstapper (dat kunnen we nl. niet uit de aanmeldingslijst halen)
- Oversteekervaring of niet
- Vertrekhaven (Roompot, IJmuiden of Den Helder)
- Als je opstapper bent: Naam opstapschip of nog zoekende
- Als je schipper bent: of en hoeveel opstapplaatsen je nog over hebt
- Je 06 nummer voor toekomstige whatsapp communicatie

Deze info graag per mail aan eaapkes@planet.nl sturen.

Je kunt ook via je aanmelding laten zien zien of je met eigen schip wil gaan of bij een ander op wil stappen. Daartoe verzoeken we de opstappers bij aanmelding in het vakje "aantal opstappers" het nummer 9 te selecteren. En de schippers uiteraard het aantal opstapplaatsen dat ze beschikbaar willen stellen.

Communicatie over dit evenement vindt plaats via onze Facebookpagina https://www.facebook.com/Victoireclub/ , de clubsite, mail of whatsapp en na 17 mei zal er een “vertrekkersbijeenkomst” worden georganiseerd op een nader te bepalen datum voor alle deelnemers, waar alle verdere details zullen worden besproken.

Erik Aapkes
Theo van Elsen
 

AANVULLENDE INFORMATIE 10 MEI 2021: 

Het plan om naar Engeland te gaan van 2-6 juni hangt af van de beslissing van de UK regering op 17 mei a.s. over eventuele verdere versoepelingen

Indien deze versoepelingen niet voldoende zijn om veilig en verantwoord naar Engeland te kunnen reizen, dan zullen we dat uiteraard niet doen

Aangezien we veronderstellen dat deze versoepelingen niet voor Nederland zullen gelden, zijn we momenteel aan het nadenken over een alternatief welke we u de dag na 17 mei zullen mededelen.

We gaan in elk geval varen die data, op zee en indien mogelijk inclusief een nacht doorvaren voor de broodnodige ervaring.

U hoort van ons op 18 mei a.s.