Helgoland als alternatief Engelandtocht Juli

Locatie: Noordzee
Begin datum: 02-07-2020
Eind datum: 06-07-2020
Organisator: Erik Aapkes

Beste (aspirant) overstekers, 

Na lang wikken en wegen hebben we besloten de Engelandtocht voor dit jaar te cancellen. De twee zwaarwegende redenen hiervoor hebben alles te maken met het Corona virus:

1. De UK vereist dat alle buitenlandse bezoekers minimaal 15 dagen in isolatie verblijven hetgeen betekent een verblijf op je schip, eten op je schip en geen uitstapjes daarbuiten

2. Nederland raadt een bezoek aan de UK af, aangezien dit land nog een code oranje heeft.

Een alternatieve datum later in het jaar vinden we geen optie ivm vakanties en andere tochten.

ALTERNATIEF

Toch willen we een alternatieve mogelijkheid aanbieden voor een overtocht en deze hebben we gevonden in Helgoland. Een overtocht van ca. 145 mijlen op open water. Helgoland, Duits grondgebied, mag bezocht worden en kent geen isolatieplicht, en is een leuke bestemming. Een mogelijk nadeel is dat we afhankelijker zijn van een stabiel weerbeeld, waarbij een aanhoudende westelijke wind roet in het eten kan gooien. Tevens is het voor de zeilers uit het zuiden een behoorlijk verre aanloop (we denken aan twee vertrekhavens Harlingen en Den Helder).

TOCHTPLANNING

Het plan is om te verzamelen in Harlingen (Noord) en mogelijk Den Helder (Zuid) op woensdag 1 Juli. Vertrek 2 Juli rond 08:00 uur uit Harlingen met een geplande aankomst op 3 Juli rond 14:00 uur in Helgoland. Zaterdag 4 Juli is dan ter vrije besteding om vervolgens op Zondag 5 Juli rond 10:00 uur de terugtocht te aanvaarden, zodat we op Maandag 6 Juli laat in de middag weer in Harlingen aankomen.   

LET OP AANMELDING SCHIPPERS EN OPSTAPPERS 

Teneinde een correcte deelnemerslijst te hebben, hebben we alle aanmeldingen voor de Engelandtocht verwijderd en vragen we van iedereen die mee zou willen zeilen (zowel schippers als opstappers) zich nu hieronder opnieuw aan te melden. Aangezien we ook willen kunnen zien wie er met eigen schip willen gaan en wie bij een ander op wil stappen, verzoeken we de opstappers bij aanmelding in het vakje "aantal opstappers" het nummer 9 te selecteren. En de schippers uiteraard het aantal opstapplaatsen dat ze beschikbaar willen stellen.

VERTREKKERSBIJEENKOMST

Op zaterdag 20 juni zal er om 11:00 uur een online vertrekkersbijeenkomst plaatsvinden middels Zoom videoconferencing. We zullen de hieronder aangemelde deelnemers daarvoor inloggegevens sturen per mail. Dus indien je je nog niet hebt aangemeld voor de tocht, doe dat dan snel zodat we je de link nog kunnen toesturen.

CORONA

We gaan ervan uit dat iedereen zich ervan bewust is dat een schip, hoe groot dan ook, een ruimte is waar social distancing regels mbt corona, moeilijk tot niet zijn na te leven en dat iedereen voor zichzelf de afweging moet maken in hoeverre men hier al dan niet een risico wil lopen van besmetting. De organisatie neemt hiervoor geen enkele verantwoording maar verzoekt een ieder met klem de algemene richtlijnen zo goed mogelijk te volgen teneinde andere deelnemers niet in gevaar te brengen. 

Samenvattend geen Engelandtocht dit jaar, maar wel een oversteekalternatief, welke Theo en ik graag weer voor jullie willen organiseren.

Erik Aapkes - V855 Jupiler

Theo van Elsen - V1200 Ananas