Lezing Erik Prins: Zwerfzeilen in de Oostzee

Locatie: Jachthaven Haddock,
Begin datum: 25-11-2018
Eind datum: 25-11-2018
Organisator: Frank Jibben

Erik Prins, lid van de Victoireclub en V1044-zeiler, heeft op 23 november 2018 een lezing gegeven over 'Zwerfzeilen in de Oostzee': over zijn tocht naar de Oostzee en de vele bestemmingen aldaar. Lees hier zijn 5 tips:

Zwerfzeilen in de Oostzee:  de vijf beste tips

  1. De beste vaarwijzer voor de Oostzee is die van Rene Vleut: Vaarwijzer Scandinavië en de Oostzee. Bevat ook de informatie over de heen- en terugreis langs de Duitse Noordzeekust.
  2. De Hook and Moor boothaak is een onmisbaar hulpmiddel bij het aanleggen in Zweden, waar de achterkant van je boot bijna altijd op een boei wordt vastgemaakt. 
  3. Wie vaak naar Zweden gaat en veel voor (hek)anker ligt, kan de aanschaf van een ankerrol voor de achterpreekstoel overwegen. Dat is een dun lint dat heel makkelijk oprolt op de ankerrol.
  4. Zweden kent het “allemansrecht”. Je mag overal liggen, mits geen particulier eigendom en mits je niets beschadigt of achterlaat. Kijk in de Hamnguiden 5 voor de mooiste plekken.
  5. Vanuit Cuxhaven terug naar Nederland gaat het beste met oostweer. Heb je dan niet maar wordt wel noordwestenwind verwacht, dan zou je eerst naar Helgoland kunnen gaan. Is je schip korter dan elf meter, dan lig je goed bij de verenigingshaven op Helgoland.

 

Foto's