Sluitingstocht Zuid

Locatie: Bruinisse
Begin datum: 22-09-2017
Eind datum: 24-09-2017
Organisator: Gerhard van der Veen

Hier een vervolg verslagje op mijn verslag van 'het rondje Walcheren'. Ik denk dat ik de smaak te pakken krijg om tijdens de zeiltochten met weinig tot geen wind het een en ander op te schrijven om de verveling tegen te gaan. Manlief zit aandachtig aan allerlei lijntjes te sjorren en onze Jack Russell Drees ligt zijn accu op te laden voor de stevige wandeling die hem straks te wachten staat als we een beetje tijdig terug zijn wat ik wel hoop want op het land wandelen blijf toch een van mijn favoriete bezigheden. Aan boord vind ik ook wel leuk (het liefst tussen de palen) maar vaak denk ik dan: 'tja, ik ben en blijf toch een kleindochter van een paardenfokker'.
Wij zijn vrijdagmiddag vertrokken vanuit onze thuishaven Dintelsas; de planning was om 's morgens te vertrekken naar Bruinisse maar............na het vullen van de watertank en het doorspoelen van de leidingen bleek de electrische waterpomp na inspectie het opgegeven had........ Tja, wat nu...... In zo'n situatie hebben natuurlijk de kapitein (lees manlief)  en de matroos (lees vrouwlief) een oplossing die natuurlijk mijlen ver uit elkaar liggen! Hier even beide oplossingen: Kapitein: "We varen naar Bruinisse en kijken of ze bij de watersportwinkel in Bruinisse een nieuwe waterpomp hebben". Matroos: "Zal je niet eerst even bellen naar de watersportwinkel in Bruinisse of ze daar wel de juiste waterpomp hebben". Ik zag de bui al hangen dat ze daar misschien niet de juiste pomp zouden hebben om vervolgens het hele weekend zonder water te zitten ofwel met keteltjes water te gaan slepen. Hij zei niet volmondig "ja, dat is een goed idee" maar greep wel naar zijn telefoon! En inderdaad daar hadden ze niet de juiste  pomp. Pfffffff, was ik toch even blij dat ik even ingegrepen had.......... Oké dan Willemstad proberen of "wil je daar eerst naar toe varen" zei ik....... Als blikken konden doden.......... Jawel hoor in Willemstad hadden ze de juiste pomp dus manlief met de auto naar Willemstad en teruggekomen met de nieuwe pomp en € 104,- armer ofwel € 104,- onder water waar je dus niets van ziet maar het schilt natuurlijk wel emmertjes water halen en dat wil ook wel wat zeggen! Dan moest de pomp nog ingebouwd worden gepaard met de nodige krachttermen. Ik kruip dan maar braaf in een hoekje in de kuip en bemoei me maar nergens mee.......... Herkenbaar???
Uiteindelijk op de motor om 14.00 uur naar Bruinisse en al liggend in de sluis even afgestapt om Gamba's te halen bij de visboer (bij de vissershaven) om 's avonds na aankomst ons favoriete recept te maken......
Bijna alle 19 schepen lagen er al en natuurlijk ook 'onze Kees' van de Zeehoning maar deze keer rechtstreeks vanuit Hellevoetsluis. Onze Belgische Victoire-zeilers kwamen wat later. Wij zijn geen nachtbrakers dus lagen er al op tijd in om ons weer goed voor te bereiden op de volgende dag om de zeilende Oriëntatie-tocht op de Grevelingen te varen. Na het opstaan en m'n koppie buiten de kajuit gestoken te hebben zag ik weer de traditionele taferelen: vele heren met zeempje druk zemend en ook deze keer ontbrak natuurlijk de discussie niet: zal het vanmiddag ook zo windstil zijn..............?
Om 11.00 uur palaver en uitleg over de te varen oriëntatie tocht op de Grevelingen; dit alles netjes voorbereid door niemand minder dan onze voorzitter Gerhard. De bedoeling was zeilend op de Grevelingen op zoek naar de 16 coördinaten op een door Gerhard opgegeven lijst. Op of in de directe omgeving bevindt zich een vaarwegton en daar moet een foto van worden gemaakt, waarbij het kenteken van de ton goed zichtbaar is op de foto. In de zeilende tijd ( maximaal 3 uur varen tussen 12.30 uur en 16.30 uur) is het niet mogelijk om langs alle coördinaten te zeilen, het is dus de bedoeling om zo efficiënt mogelijk over de Grevelingen te varen zodat je langs de meeste tonnen vaart. Het aantal punten dat je krijgt is afhankelijk van welke ton, het kan dus lonen om een bepaalde route te varen waar meer punten mee te verdienen zijn.
Natuurlijk kwamen er na de uitleg allerlei vragen want om te zeilen heb je wind nodig en dat was er niet al te veel...........dus kwam de vraag of je de tocht om de opgegeven tonnen te fotograferen ook op de motor mocht varen. Ik zag Gerhard denken: 'tja, wat zal ik daar nu op antwoorden': "als er echt geen wind is mag je wel op de motor varen maar het is eigenlijk niet de bedoeling". Dit was niet tegen dovemansoren gezegd bij Joris met zijn neefjes van de 'Serafina' en heel veel mobiele telefoons aan boord! Na de lunch vertrok iedereen op zoek naar de opgegeven tonnen en natuurlijk ook op zoek naar..... wind! Iedereen ging zijn eigen weg en wij ook tot we op een goed moment Patrick tegen kwamen die natuurlijk zijn spinaler opgezet had en aan ons vroeg waarom iedereen zo achter bleef en waar de bewuste ton lag; wij hadden natuurlijk geen idee?! Na een poos gedobberd te hebben en ik geloof twee tonnen gefotografeerd te hebben gaven wij het maar op want we wilden nog graag gaan wandelen en zwemmen met onze Jack Russell Drees zodat hij ook nog aan zijn trekken kwam. Langzaamaan kwamen de meeste Victoires weer terug in de haven..... met weinig of genoeg foto's die zeilend gemaakt waren.
Bij de prijsuitreiking tijdens het dinertje bij 'Eetcafé De Vrienden van Bru' bleek dat we een 'dissident' in onze club hadden...... Een kapitein van een Victoire 42 die dol is op zijn mobiele telefoon en deze veelvuldig gebruikt heeft en zoals ik hoogst persoonlijk vernomen heb ook in het dagelijks leven om de paar minuten erop kijkt! Hij moet gedacht hebben op z'n Belgisch: 'tja zoveel mogelijk boeien fotograferen en bij gebrek aan wind mag het ook op de  motor, nou dan gaan we op de motor langs alle boeien en fotograferen wij alle boeien op de Grevelingen, vast en zeker dat de juiste boeien ertussen zitten........ En hoezo coördinaten? Het was inderdaad een manier want hij had de tweede prijs..... Nogmaals proficiat Joris, het flesje wijn met de nootjes zijn je van harte gegund voor deze prestatie.
De eerste prijs was voor Tony en Coby van de 'Ardent' die de ECHTE prestatie geleverd hadden: op zeil vier juiste boeien gefotografeerd, ook voor jullie nogmaals proficiat en geniet van de Schobbelaar in jullie nieuwe apartement!
Natuurlijk zijn we ONZE KEES van de Zeehoning niet vergeten om in het zonnetje te zetten deze sluitingstocht voor zijn mega giga prestatie: solo op en neer naar de Azoren! Als aandenken voor zijn tocht hebben we hem voorzien van een nieuw donker blauw shirt bedrukt met het Victoire vlaggetje en de tekst: SOLO AZOREN 2017 waar hij op zondagochtend ondanks dat het die ochtend best een beetje fris was trots mee over de steiger liep!
Helaas hebben we afscheid moeten nemen van Jack en Ineke van de 'Rapsody' omdat zij hun schip verkocht hebben, veel succes en plezier in de toekomst met jullie bootloze bestaan en hopelijk toch nog een keer tot ziens!
Kortom het was weer een reuze gezellige dag en avond en met een voldaan gevoel zijn we met z'n allen weer bootwaarts gelopen.
Zondags nog even wat nagebabbeld over het gezellige weekend en over het fotograferen van de boeien dat je eigenlijk ook wat boeien had kunnen fotoshoppen maar dat dat in een korte tijd nog niet zo makkelijk is..... ik vond het wel een grappig idee!
Zo, dit was weer een verslagje van deze sluitingstocht zuid 2017, op naar het vaarseizoen 2018!Met vriendelijke groet,

Yvonne van Roessel

Foto's