Sluitingstocht Noord

Locatie: IJsselmeer
Begin datum: 22-09-2017
Eind datum: 24-09-2017
Organisator: Frank Jibben

 

Sluitingstocht Noord.

In het weekend van vrijdag 22 tot en met zondag 24 september stond (alweer) de Sluitingstocht Noord op het programma. Zestien schepen hadden zich aangemeld: de Böötli (V22), de Aloha (V822), de Wetterjuffer (V822), de Jupiter (V855), Dr. Jive (V855), de Stormvogel (V28), de Bertus 2, de Janna, de Vrijheid, de Blue Peter, de Potvis en de Skipper Ahoy (6 V933's), de Bel Esprit (V1044), de Vagebond (V1044), de Flor de Lis (V1122) en de Anak Mas (V1200). Een mooi aantal en een record voor 'noord', volgens sommigen die het kunnen weten.

Op vrijdagavond was het verzamelen in de Buyshaven in Enkhuizen. Daar staat op de haven een tent, die er voor gemaakt is om met z'n allen een borrel te drinken. Dat hebben we dus maar gedaan. Mooie gelegenheid voor een nadere of hernieuwde kennismaking en het uitwisselen van de eerste vakantiebelevenissen.

Zaterdagmorgen palaver. Stond er gisteren al nauwelijks wind, vandaag is het zo mogelijk nog minder. Maar voor de rest lekker weer: strak blauw, zonnig en warm. De planning is om vandaag een bezoek aan de Natuurhaven en het Vogeleiland de Kreupel te brengen; een kleine 7 mijl varen. Sommige enthousiastelingen zetten het zeil erop; de rest motort er naar toe. De natuurhaven is wat ondiep, zodat de dieper stekende schepen een probleem hebben, maar met een extra dot gas lukt het iedereen om voor de wal te komen. Bij en bovenop het uitzichtpunt krijgen we tekst en uitleg over het ontstaan van het Vogeleiland en de ontwikkeling van het vogelleven daar. Eleonora, onze gids en mede-watersporter, weet ons de nodige bijzonderheden te vertellen en geeft antwoord op vele vragen. Een mooi plekje, waar je anders niet zo gauw komt. En het uitzicht, ook over het spiegelgladde IJsselmeer blijft boeiend. Daarna zetten we koers naar de haven van de WV de Kreupel in Andijk. Meino Walstra heeft voor iedereen een keurige box gereserveerd. En om 19.00 uur kunnen we aanschuiven voor een prima verzorgde en smakelijke maaltijd in restaurant 1619 in de naastgelegen stichtingshaven. Lekker gegeten, vlotte bediening, gezellig verder kunnen bijpraten en zelfs het afrekenen p.p. verliep probleemloos.

Zondagmorgen is het nat, grijs en potdicht van de mist. 't Zal wel optrekken, denk ik optimistisch, als we naar het clubhuis wandelen voor een kop koffie met wat lekkers, aangeboden door de WV de Kreupel. De Uitkijk heet het clubhuis. Nou, mooi niet vandaag. Maar wel een prima plek om onze tocht af te sluiten en iedereen behouden vaart naar huis te wensen. Als wij vertrekken, is het zicht nog steeds minder dan 100 meter. Wij zijn erg blij met onze AIS en onze radar. Toch zitten we nog bijna bovenop een huur-Bavaria met een wel erg slechte radarreflector. Pas ter hoogte van Enkhuizen trekt de mist op, schijnt de zon ineens weer volop en komt er zowaar ook nog een beetje wind opzetten. Kunnen we -ter afsluiting van het seizoen-  toch nog een heel klein stukje zeilen...

Frank Jibben

Foto's