Rondje Noord-Holland

Locatie: Noordzee-Waddenzee-I
Begin datum: 01-09-2017
Eind datum: 03-09-2017
Organisator: Ruud Jansen

Ik lig op zondag 3 September aan steiger C box 23 in Oudeschild in een schaars gevulde haven en geniet nog na van het mooie weer. Dat was wel het thema van dit Rondje Noord Holland: Mooi weer! Alhoewel, voor mij kwam er nog 1 bij, een verbrand waterlock door een gebrekkig functionerende wierpot. Maar met een sleepje van de Skipper Ahoy (nogmaals bedankt Cees), een nood reparatie, vervolgens wat onderdelen van Mulder Motoren in Zaandam én een halve tube Sikaflex, waren die zorgen ook weer voorbij.

We verzamelden zoals gebruikelijk in Beverwijk waar het zijkanaal A zo langzamerhand de status krijgt van Marina Prutsloot. Met steigers, electra en natuurlijk prachtige Victoires. Mede gezien het feit dat de windverwachting voor de volgende dag een 2-3 gaf uit N-NNO richting, besloten we vroeg te vertrekken.

Rond half tien gooiden we los en waren een goed uur later op zee na een vlotte schutting door de kleine zeesluis. Iedereen hees het grootzeil maar er werd de eerste 2 uur lustig gemotord om alvast een eind op weg te komen tegen de afnemende tegenstroom. Daarna werden hier en daar de genua’s uitgerold of gehesen (als eerste de V22 van Marcel Brandenburg) en werd er een poging gedaan Den Helder onder zeil te bereiken, al dan niet met de motor bij ter ondersteuning. Dit kostte echter nog zoveel tijd dat we uiteindelijk besloten om de genua’s in te rollen en het toerental maar weer op te drijven om in elk geval op doodtij het Marsdiep op te varen. Op het laatste stuk trok de wind nog wat aan en was Den Helder bezeild, dus hesen we al het doek weer en gaven we de recreanten op de dijk bij Den Helder in elk geval de indruk dat de Victoireclub de woeste baren puur op windkracht had bedwongen. Uiteindelijk lagen alle 9 deelnemende schepen gezellig bij elkaar bij de KMJC en kon het borrelen beginnen. De Back Bay was de uitverkorene, vanwege de ruimte en de enorm goede borrelhappen van Huub. Veel tijd hadden we daar niet voor, want onze organisator, Ruud, (die trouwens gelukkig die rare etalagebuiskap, dat erker,  heeft vervangen door een stoere, harde buiskap, waarmee hij lekker achter het venster gezeten de zwaarste orkanen kan aanschouwen), had om 7 uur gereserveerd bij restaurant Stoom op de Willemswerf. Overigens leuke geste van Max, 1 van de opstappers bij Ruud en Ria. Hij was jarig en had tergelegenheid daarvan voor iedereen een echte Belgische praline meegenomen. Heerlijk. Rozig en voldaan ging iedereen te kooi om de volgende ochtend wanneer het iedereen zo uitkwam, we hadden de stroom toch tegen, weer richting thuishavens te vertrekken.

Een geslaagd weekend, helaas wat weinig gezeild, maar wel enorm genoten van het prachtige weer en goed gezelschap. Leuk de Auriga te mogen begroeten, hopen jullie snel weer te zien Peter en Femke. Ruud en Ria, bedankt voor de goede organisatie. 

Erik Aapkes, a/b Jupiter

 

Foto's