Lezing en praktijkoefening Brandblussen en EHBO

Locatie: Rossum (Gld)
Begin datum: 11-03-2017
Eind datum: 11-03-2017
Organisator: Frank Jibben

Lezing en praktijkoefening Brandblussen en EHBO
"Dit jaar was "Zuid" aan de beurt om het jaarlijkse winterevenement te laten plaatsvinden.
We kwamen uit op een brandblus-demonstratie, die ook aan boord gebruikt kan worden.
De demonstratie bestond uit een lezing, het blussen met poeder- en schuimapparaten en het juiste gebruik van een blusdeken.
Na een gastvrije ontvangst in de Oude Brandweerkazerne in Rossum, begon de lezing met film.
De film was niet alleen leerzaam, maar ook beangstigend bij het zien hoe een kleine brand binnen minuten onbeheersbaar en dus onblusbaar wordt als er nog zuurstof is ... en die is er altijd.
Na de pauze begon, buiten bij de brandweerwagen, het demonstreren en het blussen van open vuur met de zelf meegebrachte apparaten van de leden. Deze leden mochten zelf blussen.
Hier werd daadwerkelijk en duidelijk getoond hoe te handelen door beheerst maar snel de zuurstoftoevoer af te sluiten door met poeder of schuim het vuur helemaal af te dekken
.
Bij het gebruik met een blusdeken was de boodschap niet te vergeten eerst jezelf en je handen te beschermen vóór daadwerkelijk het vuur af te dekken. 
In het geval van een persoon deze met de blusdeken eerst helemaal af te dekken en niet vergeten het hoofd weer vrij te maken! 
Het advies is elk jaar de blusser te vervangen of opnieuw te laten vullen. De voorkeur gaat uit naar een schuimblusser. Het schuim beschadigt niets en het het poeder beschadigt alles.
Het was leerzaam en gezellig, maar na de demonstratie was er wel behoefte aan een drankje.
Met dank aan de brandweermannen en de gastvrijheid van de gastheer.


Anne- Louise Stigter-Rensen"
 

Foto's