Rondje Noord Holland

Locatie: Beverwijk - Den Held
Begin datum: 22-08-2015
Eind datum: 23-08-2015
Organisator: Erik Aapkes

Rondje Noord-Holland 2015.

Dinsdag reeds vertrokken uit Hoorn om de intocht van Sail op woensdag mee te varen van IJmuiden naar Amsterdam en Donderdag rond de schepen van Sail te wandelen en op vrijdag weer naar Beverwijk te varen voor de aansluiting met het Rondje-Noord Holland.

Vrijdag middag /avond samengekomen in Beverwijk in zijkanaal A bij het pannenkoeken schip .

Zaterdag ochtend om 7 uur palaver op de kade  en om 7.15 uur vertrokken we met 5 boten richting de Zuidersluis.

Even voorbij de Velzerpont de sluis opgeroepen per marifoon hetgeen resulteerde in een open staande sluis waar we meteen in konden varen en snel geschut werden.

Op naar de pieren waar we om 8.15 uit vertrokken met een Oosten wind 2/3,later 3/4 en de stroom mee. Een prima tocht met mooi weer en halve wind en geen golfslag door de oosten wind.

Om 13.45 melde de eerste boot zich bij de Marine Jacht club en na enige discussie over de in te nemen ligplaatsen  ,niet zoals de haven meesteres voorstelde alle vijf de boten tegen elkaar gestapeld op lager wal maar op een andere plaats in de haven op hoger wal en niet meer dan drie boten naast elkaar ,er was ruimte genoeg in de haven ,verliep alles soepel en waren alle vijf de boten binnen een half uur afgemeerd.

S ’Middags  gedoucht bij de marine en verder de middag borrelend doorgebracht in de kuip.

[Plaats voor foto]

Om 18.45 met de 10 deelnemers op pad naar Lands-end alwaar een prima maaltijd genuttigd werd in een prima locatie met uitzicht op de boot naar Texel en het Marsdiep.

Zondag om 9.00 uur vertrokken naar Den-Oever ,tegen de wind ,hetgeen voor drie van de vijf boten werd gebruikt om de diesel flink te laten lopen en de andere twee deelnemers kruisten met de stroom mee het hele stuk hetgeen wel een schutting later opleverden.

Op het  IJsselmeer konden de zeilen ,grootzeil met dubbel rif en de hyaspect fok weer omhoog voor de tocht naar Enkhuizen ,hoog aan de wind zuid oost  6 tot 7 zat de gang er aardig in en spoelde de zout aanslag van de Waddenzee er meteen weer af.

Ook de sluis in Enkhuizen werd gepasseerd ,de deuren stonden bij aankomst reeds voor mij open en gingen gelijk na binnen varen dicht.

Op het Markermeer zeilde het prima met een bakstag wind richting Hoorn alwaar ik om 16.30 uur afmeerde in de Grashaven ,eigen box ,einde van een zeer geslaagde Ronde van Noord-Holland 2015.

Dank aan de organisator van dit evenement ,Erik Aapkes.

Jammer dat er ondanks het veelvoudige bericht per mail niet meer deelnemers te verwelkomen waren.

Zelf heb ik de tocht alleen gevaren met behulp van mijn stuurautomaat en heb het als goed te doen ervaren.

Aldus verslag van C.Brandenburg / Skipper-Ahoy.

Foto's