Rondje Zuid-Holland (Walcheren)

Locatie: o.a. Zierikzee
Begin datum: 28-08-2014
Eind datum: 30-08-2014
Organisator: Patrick Snijders
NIEUW !
RONDJE ZUID-HOLLAND (Eerste editie)
(Vrijdag 29 sep. -→ Zondag 31 sep)

In navolging van de Noorderlingen (Noormannen of Noorderburen) werd een rondje zuid
gepland. Vanuit Zierkzee naar Vlissingen en weer terug. Een rondje Walcheren dus, al merkte de havenmeester van Zierkzee op dat we starten in Schouwe Duiveland.

Voordeel van dergelijk rondje is dat we kunnen inspelen op de weersomstandigheden om het rondje met de klok mee of tegen de klok te varen. Voor deze eerste edite waren 4 schepen aangemeld. Voor ons was het de afsluiter van een vakantie met 3 weke n veel wind en veel regen. Gelukkig hadden we vrijdag een mooie dag. Vrijdag (5 u00) uit de veren en 5u45 de donkere Noordzee op vanuit Oostende richting Roompot en zo door naar Zierkzee waar we na 53 mijl rond 15uur toekwamen. In afwachting nog wat boodschappen doen en een terrasje. Het terasje ging niet door want vanop het water gaf Marco (Fiorzente door dat hij motor problemen had. Terug in de haven was de Posseidon net aangekomen en dus weer los om de Fiorente te gaan halen. Eens afgemeerd leek de motor wel normaal te starten en schroef vooruit , achteruit leek alles OK. Wat later kwam ook de Serafina toe en was het (kleine) clubje compleet.
Weersvoorspelling voor zaterdag gaf sterke ZW wind en flink wat regen. Met de Fiorente , een 822 met ondiepe kiel en geen zeeervaring , erbij werd besloten het rondje met de klok mee te varen wat gezien het weer echt wel een verstandige keuze was.

Zaterdag ,mooi zoals geplant, in groep naar de Zeelandbrug waarna de zeilen omhoog gingen waarop de weergoden ook beslisten de hemelsluizen open te zetten. Mooi dat we niet op zee zaten. Daarbij kwam dat de motor van Fiorente weer dienst weigerde , waardoor besloten werd om ze in Kats te laten. We zouden Marco en z’n familie weerzien in Vlissingen.
Verder op stap met drie Belgische victoires dus richting Vlissingen. Het Veerse meer af waar we ter hoogte van Wolfaardsdijk midden in een start van een clubwedstrijd kwamen.
Gelukkig voor de deelnemers deden onze V’s niet mee.
Eens in Veere begonnen we aan het kanaal door Walcheren waar we een blauwe golf konden meepikken samen met de Suzane , een kuster. Met een blauwe golf doe je het kanaal juist op een uur. Laatste sluis in Vlissingen en meteen richting Michiel De Ruyter.Nadat ierder z’n plaatsje had wed de Posseidon toch maar even verlegd uit veiligheidsoverwegingen van een grote 40 tonner die de haven wou verlaten. Mijn stelling werd bevestigd , hij kon allen achteruit de haven uit, wat ook lukte met veel hulp lijnen.

Tegen de avond was Marco er weer bij en werd er gegeten bij Brasserie Evertsen, met prachtig zicht op de monding van de Westerschelde en zowaar een zonnetje erbij.

Zondag beloofde een mooie zeildag al was de wind weer ongunstig gedraaid om het smalle Oostgat door te komen. Weer netjes volgens plan om 8u30 de haven uit. Eens voorbij het Oostgat ging het lekker snel richting Roompot. Onderweg een robbertje , tactisch zeilen met de Serafina gespeeld. Lekker !
Eens de sluis door merk je eens zo goed het verschil van de zee met z’n machtige golven, en de toch een pak rustigere (vlakkere) Oosterschelde.
De Serafina zette koers naar de thuishaven in de Roompot en zeilden we met de Posseidon
stroom mee weer terug naar Wemeldinge.
15u30 zat het rondje erop.

Op naar 2015 voor het 2de rondje zuid. Noteer alvast het laatste weekend van augustus.!

Grtn

Ann, Anke, Ann, Angeline, Chris, Fleur, Jos, Joris, Rik, Marijn, Marco, Boris (de hond van Marco) en Patrick.

Foto's

Fijn stoelje daar vooraan
stuurvrouw op de Serafina
Geuatrim op de Hartendief
Serafina op snelheid
Posseidon