Openingstocht Noord

Locatie: Waddenzee IJsselmeer
Begin datum: 29-05-2014
Eind datum: 01-06-2014
Organisator: Erik Aapkes
Na afgelopen jaar verwaaid te hebben gelegen, waren de weergoden ons dit jaar weer goed gezind. Daarnaast hadden we een grote opkomst met 17 schepen en 35 deelnemers, alhoewel niet allemaal de volledige tocht meevoeren. Goed ook, om weer eens nieuwe gezichten te zien bij de evenementen, zoals de twee V28’s Galemaster en JR van Ype Braak respectievelijk Rob Slijper, de V1044 Mixed Emotions van Willem Tromp, de prachtige V1270 Saffier van Sjoerd Kooistra en de V933 Echo van Gijs Boelaars. En natuurlijk fantastisch om Wim Schagen weer te mogen begroeten die als glunderende opstapper met Rein meevoer op de V34 Passant. En we hebben nog nooit zoveel grappen gemaakt over Campers!
De donderdag trapten we af in de Gemeentehaven in Makkum met een gezellige steigerborrel, of zoals iemand zei: “we hebben hier genoeg drank voor 700 man”. Een goed begin van de tocht dus.
Na het palaver om 09:00 uur gingen we rond 10:00 uur richting de sluizen van Kornwerderzand. We konden niet met zijn allen tegelijkertijd worden geschut, ook vanwege de grote drukte bij de sluis. Werkelijk iedereen wilde het wad op, sommigen wat sneller dan anderen maar deze werden vakkundig door de Nel, aan de helm van de Blue Peter, afgestopt.
Eenmaal in de sluis ontvingen we bericht van de V822 Bertus van Ruud Jansen dat ze voor de sluis lagen te wachten en geen schroefaandrijving meer hadden. Maar dat een Duitser ze door de sluis zou slepen en ze onder zeil toch de tocht naar Den Helder zouden maken. Dat zijn de echte zeilers!
Toen we allemaal “buiten” lagen, werden de zeilen gehesen en voeren we met het tij mee richting Den Helder. Wat een heerlijke tocht over een kalm wad, maar toch met een lekker windje. Rond half vijf waren ook de laatsten bij de Zeedoksluis, werd de Bertus langszij genomen door de Blue Peter en arriveerden we op tijd voor de borrel in de Jachthaven Willemsoord. Tijdens de borrel werd nog een poging gedaan in het Guinness Book of Records te komen met “zoveel mogelijk borrelende zeilers in de kuip, en vervolgens op de punt, van de Passant”. Dit resulteerde in verwonderde blikken van de ook aanwezige Friendship zeilers, waaronder een Bavaria (?), die de boeg van de Passant ca. 30 cm uit het water zagen komen, en vervolgens zag dat we pogingen deden de schroef van de Passant boven water te krijgen. Hilariteit alom.
’s Avonds werd gedineerd bij Restaurant ’t Veerhuis, naast de Teso. Altijd goed en weer gezellig.
Zaterdagochtend moesten we vroeg schutten om het opkomend tij mee te pakken naar Den Oever, en volgens de havenmeester zou de sluis om 07:00 uur draaien. Ondergetekende had kans gezien, alle leden vroeg uit hun bed en op het water te krijgen, toen bleek dat de sluis pas op 1 juni volgens de nieuwe dienstregeling zou gaan draaien. En tja, het was tenslotte 31 mei, nog geen 1 juni.
Dus toen maar omgevaren en via de Koopvaardersschutsluis naar zee geschut, Bertus dit keer langszij de Cygne, die met zijn turbo “Mitsubishi-Bavaria” motor van 28 pk zonder enige moeite de club bijhield.
Eenmaal buiten de zeilen weer gehesen en met een licht bakstagwindje richting Den Oever op een prachtige zonovergoten ochtend.
Eenmaal op het IJsselmeer trok de wind wat aan en voeren we met een heerlijk vaartje richting Enkhuizen. De Bertus vertrok naar hun thuishaven Lelystad, de Bonito ging door naar Hoorn ivm andere verplichtingen en de rest van de club ging naar de Buyshaven voor de laatste middag/avond inclusief diner in Enkhuizen. Ik neem aan dat het hier ook nog erg gezellig is geweest en kijk terug op een erg leuke en gezellige Openingstocht Noord.

V855 Bonito – Erik Aapkes en Henny Quint

Foto's

Steigerborrel Makkum
Steigerborrel Makkum
Steigerborrel Makkum
Steigerborrel Makkum
Steigerborrel Makkum
Steigerborrel Makkum
Saffier
Wad
Bertus
Wad
Bertus en Blue Peter
Passant stijgt op
Guinness Book of Record
JH Willemsoord - Den Helder