Rondje Noord Holland

Locatie: Rondom Noord Holland
Begin datum: 30-08-2013
Eind datum: 01-09-2013
Organisator: Erik Aapkes
vrijdag 30 augustus.
We maken de boot vaarklaar en varen de Gouwzee af. Bij Volendam staat net iets te weinig wind dus varen we even een stukje op de motor. Na het passeren van de dijk kan er hoog aan de wind worden gezeild naar het zuiden. En omdat de wind ruimt, kunnen we steeds meer westelijk. Bij Durgerdam gaat de motor aan richting Schellingwoudebrug. Daar ligt de Potvis al te wachten en we zien ook Bertus aankomen. We moeten tot 18:00 wachten om te kunnen schutten.
Na het passeren van de Oranjesluizen gaan we op weg naar Beverwijk. Ik probeer een stuk te zeilen maar gedeeltes zijn pal tegen de wind. Helaas.
In Beverwijk treffen we een aantal schepen, Witte Beer, Javelin, Onynx, Passant en Tango. De Ti Sento is even komen aanwippen omdat hun vakantie erop zit. Morgen gaan zij door naar Amsterdam.

Zaterdag 31 augustus.
Tegen 8:30 vertrekken we uit Beverwijk. Even licht paniek want Ti Sento krijgt zijn motor niet gestart. Op raadselachtige wijze doet de motor het toch als een aantal mensen dreigen naar het probleem te gaan kijken. Zou ik ook hebben gedaan als ik zoveel schippers met gereedschappen en multimeters op mij af zou zien vliegen. Met 10 schepen gaan we naar de sluis. Na het schutten varen we naar zee.
Onder zeil varen we IJmuiden uit door de bekende onrustige golven voor de ingang. Het is noordwestenwind 5Bft. Er wordt eerst een slag naar buiten gemaakt alvorens de een na de ander zijn steven naar het noorden wendt. De zee is erg onrustig, golven komen van verschillende kanten en sommigen zijn dusdanig, dat je bij het nemen van de golf in een diepe dal beland. Dat levert veel geweld op en soms voel je het in je rug. Lorette wordt het teveel en die besluit de vissen te voeren. We overleggen of we terug zullen keren, maar zij wil wel door, dapper. Omdat er zo hoog aan de wind moet worden gevaren, ligt de snelheid ook niet erg hoog. Voor het eerst doen we er langer over dan bij eerder tochten. Tegen 17:30 liggen we in de haven van Den Helder. Daarna druppelen er nog een aantal naar binnen. We vernemen dat de Potvis na 2 uur heeft afgehaakt en zijn weer retour gegaan naar IJmuiden, ik geef ze geen ongelijk. Omdat het zo laat is, is er haast geen tijd voor een steigerborrel.

Mensen vluchten naar de douches om op te warmen en op te frissen alvorens we naar Lands End gaan om te eten. Daar komen de sterke verhalen los, bijna de helft is katterig of zeeziek geworden onderweg, maar nu ze met hun benen stevig op op het droge staan, hebben ze praatjes voor honderd.

Erik bedankt Cees voor de vele jaren waarin hij de victoireclub heeft geholpen met het organiseren van dit evenement. Tot slot krijgt hij applaus, wat spontaan wordt overgenomen door alle andere eetgasten in het restaurant. Als er later ergens anders aan een tafel wordt gespeecht en geapplaudisseerd, klappen wij aan tafel vrolijk mee. De toon is gezet voor een leuke avond.

SY Capilano
Paul Benner

Foto's

Bertus op weg naar de sluis
Ti Sento
Onderweg naar IJmuiden
Potvis
Passant naar buiten bij IJmuiden
Bertus op weg naar buiten
Bertus maakt het nog bonter
Van Den Helder naar Den Oever
Witte Beer
De witte Beer haalt in