Workshop Moderne Splitstechnieken / Materiaalkeuze

Locatie: Huizen
Begin datum: 18-02-2012
Eind datum: 18-02-2012
Organisator: Erik Aapkes
Wat een leuke workshop was dit! Fanatiek zaten we met 36 personen lijnen te splitsen en iedereen was erop gebrand niet alleen een goede maar ook een mooie splits te maken.

Vergezeld door twee collega's kwam Jan-Willem Polman van de Lijnenspecialist (www.lijnenspecialist.nl) ons uitleg geven over de verschillende lijnen aan boord van schepen. We kregen uitgebreide uitleg over kernen en mantels van lijnen. Over Polyester, Dyneema en PBO (welk materiaal zelfs te gebruiken is als alternatieve verstaging) en over rek en kruip (rek onder langdurige statische belasting).

En toen het ons zo langzamerhand begon te duizelen, begonnen we met onze handarbeid. Iedereen kreeg een bakje uitgereikt met daarin lijnen, messen, snijplanken, splitsgereedschap, tape, etc.. En na het zien van een instructiefilmpje mochten we zelf aan de slag.
Eerst een oogsplits met een enkel gevlochten lijn van Dyneema. Dat ging iedereen goed af, maar de volgende, een dubbel gevlochten lijn, was een stuk moeilijker! Er werd heel wat gezucht en gesteund en de lijnenspecialisten hadden de handen vol aan het begeleiden van diverse ontredderde leden.
Maar uiteindelijk lag er toch bij iedereen een gesplitste lijn op tafel en konden we aan de laatste opdracht, een softshackle splitsen, beginnen. Het moeilijkste gedeelte van deze opdracht was eigenlijk de diamantknoop aan het einde van het lijntje, maar het splitsen ging iedereen nu toch echt goed af.

Gezien de grote belangstelling voor de aanschaf van een set splitsnaalden na de workshop, had iedereen de smaak te pakken en zullen dit voor menigeen zeker niet de laatste splitsjes zijn geweest.
Al met al een geslaagde middag met dank aan de professionele en enthousiaste begeleiding van de Lijnenspecialist.

Foto's

Jan-Willem Polman geeft uitleg
Lijnen, kernen, mantels etc.
Aan de slag
*
*
*
*
*
*
Lijntje trekken!
Daar is kracht voor nodig
*
*
*
Het was soms erg moeilijk!
Instructies werden NOG eens bekeken
Jong gedaan...
*
En dan smaakt een biertje goed
Heel goed zelfs