Openingstocht Noord

Locatie: IJsselmeer en Wadden
Begin datum: 17-05-2012
Eind datum: 20-05-2012
Organisator: Erik Aapkes
Op Donderdag 17 mei verzamelden 12 Victoires uit allerlei thuishavens in Noord Nederland zich in Makkum. Helaas zonder de Cygne die door kielproblemen nog op de kant stond en de Dr. Jive die door onvoorziene omstandigheden ook verstek moest laten gaan.
Wel onverwacht bezoek van Frank Meijer, met de Ti Sento in de prachtige nieuwe kleuren en 2 nieuwkomers bij onze evenementen, Sandra de Graaf met dochter en vriendin op de V822 Trochdriuwer, en Robert Nipshagen en zijn gezin op de prachtige V28 Nikè. Tevens sloot de familie Moenis zich nog onverwacht aan met de V1044 Liansa en werd het dus nog een aardige club met 13 schepen.
Nadat iedereen zijn schip had ontdaan van de IJsselmeer vliegen en we met zijn allen van de rechterkant van de haven naar de linkerkant waren verkast, konden we aan de steigerborrel.
De meest vreemdsoortige drankjes werden weer meester gemaakt en wonder boven wonder viel niemand van de smalle steiger.
's Ochtends was het weer vroeg dag en zo voeren we om 8 uur alweer richting sluizen Kornwerderzand. Daar werden we uiteindelijk via 2 sluizen in 3 verschillende sessies geschut, het was nl. behoorlijk druk. De Friendship club, met daarin een Victoire, Etap en Dehler (???) waren ook weer van de partij en verder nog een grote schare andere zeilers die het prachtige zeilweer op het wad opzochten.
Met een ruim windje voeren we onder een heerlijke zon richting Den Helder waar de laatsten om ca. 1400 uur aankwamen. Hans Lenk had ervoor gezorgd dat we nog geschut konden worden door de Zeedoksluis. Overigens de eerste sluis die vrijwel net zo breed als lang is, vreemd. We hadden plaatsen gereserveerd in de nieuwe jachthaven Willemsoord, de voormalige marinewerf, waarvan men tracht een gezellig uitgaanscentrum te maken. Erg aardige havenmeester en prima faciliteiten en op loopafstand van een aantal restaurantjes, dus zeker de moeite waard.
's Avonds zijn we gaan eten in De Werf, één van de restaurants op Willemsoord, waarbij we nog gezelschap kregen uit Zuid van de familie Intres die in de KMJC lag. De bediening in de Werf liet te wensen over, maar dat mocht de pret niet drukken, enne we hadden vakantie tenslotte dus wat maak je je druk!
Zaterdag troffen we het weer, prachtige dag, wind gedraaid en dus wederom een bakstagwindje maar nu richting Den Oever. Moesten we nog wel even weer door de sluis. Toen de buitenkant weer openging riep de sluismeester "jullie kunnen hoor!". Groot was dan ook onze verbazing dat er recht voor onze neus een enorm bevoorradingsschip zijdelings de sluisuitgang kruiste. Toch maar even gewacht dus!
We hadden een groot gedeelte van de tocht nog aardig stroom tegen maar eigenlijk was dat erg prettig omdat we daardoor extra lang over het prachtige wad konden varen, waar op de drooggevallen banken de zeehonden lagen te zonnen. Hier en daar werd nog een onderling wedstrijdje uitgevochten waarbij weer bleek hoe snel ze zijn, die 855's! Overigens voer Klaas Knol wel de gehele reis met ons op, met slechts een genua. Over het algemeen bleef de gehele ploeg dicht bij elkaar, hetgeen erg gezellig was en bovendien leuke plaatjes opleverde.
Vanuit Den Oever voeren we door naar Medemblik, naar de Westerhaven, waar we weer bij elkaar kwamen te liggen. De Ti Sento en de Biezen kwamen ons daar ook opzoeken en 's avonds zaten we met 32 man te eten bij de Pizzeria La Griotta. Een warm, gezellig en lekker besluit van een heerlijke Openingstocht Noord 2012!