Rondje Noord Holland

Locatie: Noord Holland
Begin datum: 03-09-2010
Eind datum: 05-09-2010
Organisator: Cees Brandenburg
Het verslag van de tocht der tochten – Rondje Noord Holland op 4 en 5 september 2010

Na enkele jaren als organisator van het rondje-Noord-Holland gepromoot te hebben dat het rondje ook gevaren kan worden met een V22, bij goede omstandigheden, heb ik dit jaar aangemonsterd bij mijn zoon op zijn V22 bouwjaar 1972. Vrijdag om 11.00 uur vertrokken wij uit Akersloot aan het Alkmaardermeer en via de Zaan en het Noordzee kanaal bereikten wij om 16.15 als eersten zijkanaal A Beverwijk bij het aloude pannenkoeken schip. Met een kleine delegatie ,8 op varende ,hebben wij als enigste gasten ,de avond maaltijd genuttigd op het pannenkoeken schip waar naast diverse pannenkoeken ook andere maaltijden geserveerd worden. Tijdens de vrijdag avond kwamen ook de overige deelnemers binnen en om +/- 1.00 uur was een ieder onder zeil.

Zaterdag ochtend;
Besloten wij dat wij met de V22 een uur eerder gingen vertrekken om niet als hekkensluiter in Den-Helder te arriveren en omdat het leuker is om halverwege de tocht door de grotere schepen ingehaald te worden voor zover deze een zelfde route kiezen. Om 8.15 vertrokken wij en om 9.20 verlieten wij de pieren,de wind was noord/oost later draaiend naar nn/o hetgeen inhield dat er gekruist diende te worden. Wij hadden de kust lijn verdeeld in drie gelijke stukken en daar een tijd limiet aan verbonden en indien die niet haalbaar was zouden wij bij motoren met de Yamaha 8 pk in bun. Na een lange slag langs de windmolens voor Egmond aan zee overstag en uitgekomen bij Bergen aan zee en vervolgens korte slagen gemaakt langs de kust om zo min mogelijk nadeel te ondervinden van de golfslag,want kruisen hoog aan de wind door de golven dan is bij de derde golf de snelheid flink gereduceerd en moet je afvallen om weer op gang te komen. Om 10.40 uur zagen wij de overige 9 deelnemers de pieren verlaten, maar omdat die veel verder uit de kust gingen was er tijdens de tocht bijna geen contact. Het weer was prima, s’morgens liet zelfs de zon zich zien en de temperatuur was zo rond de 20 graden en de hele dag droog. Omdat de stroom bij Den-Helder tot +/- 16.30 het marsdiep in liep,hebben wij voor de laatste 6 mijl de motor maar gestart en met gereefd grootzeil als steunzeil gevaren. Aankomst bij de Marine Jacht club, na beide V1270 om +/- 17.30 en afgemeerd in het voor de Victoire club gereserveerde vak. Om 18.00 uur waren alle tien boten binnen en kon even geborreld worden op een geslaagde tocht. Om 19.30 togen allen naar de kantine voor de gebruikelijke nasi of bami hap,aangevuld met het nodige gersten nat om de vocht huishouding op peil te brengen, bij de nieuwe uitbaters. Aan het nieuwe clubhuis op de wal,in de oude communicatie toren ,wordt hard gebouwd en zal volgend seizoen wel operationeel zijn. Met de nieuwe ploeg uitbaters is de samenwerking nog wel voor verbetering vatbaar ,maar dat zal wel een gewenning procedure voor beide kanten zijn,volgend jaar maar weer kijken of met de nieuwe locatie ook de prijzen niet ontaarden in een sterren aangelegenheid.


Ondanks dat er redelijk lang gewacht moest worden op de nasi/bami vloeide het gersten nat rijkelijk en was het een gezellige samenkomst. Het beschikbaar gestelde budget was wederom toe reikend voor het betalen van het havengeld en het eerste rondje in de kantine. Om 2300 uur was een ieder naar zijn eigen boot voor de nacht ,om de volgende dag de thuisreis te aanvaarden of om er nog een paar vakantie dagen op de wadden aan vast te plakken. Zelf vertrokken wij om 8.30 richting de sluis in het Noord Hollands kanaal om de tocht via Alkmaar naar Akersloot af te ronden. Na het schutten in Den-Helder ben ik afgestapt om per trein richting Heiloo te reizen van waar ik ‘s middags met echtgenote ben afgereisd om het 65e verjaardagsfeest van ons club lid Eddy Intres in Hellevoet sluis te bezoeken. De V22 arriveerde om 1600 uur in zijn thuishaven en was de schipper marcel een ervaring rijker. Voor volgend jaar blijft de inschrijving met een V22 en V25 mogelijk MAAR het moet dan wel over zee te bezeilen zijn met een maximale wind kracht 4. Het was toch wel een ervaring om na 34 jaar weer eens een tocht te maken met de Victoire waar ik in 1976 in ben begonnen.

Aldus verslag van C. Brandenburg
Opstapper op V22 van Marcel Brandenburg.

Foto's

Bonito stampend IJsselmeer
Ti Sento Den Oever
Zonsopgang op het Wad
KMJC
KMJC
KMJC \
KMJC, Wim ernstig
KMJC
KMJC
KMJC
KMJC
KMJC
KMJC
KMJC
KMJC
KMJC
KMJC helemaal uit \
KMJC borrel
KMJC Borrel
Passant
Cygne
Sluis IJmuiden
Sluis IJmuiden
Noordzeekanaal
Passant Noordzeekanaal
Noordzeekanaal
Beverwijk
Beverwijk
Beverwijk
Beverwijk V22
Clubhond?
Cees
Beverwijk
KMJC
Cees, kleiner dan hij gewend is...
Schipper Marcel