Openingstocht Zuid

Locatie: Oosterschelde
Begin datum: 21-05-2009
Eind datum: 24-05-2009
Organisator: Anne-Louise Stigter-Rensen
Openingstocht 2009 Victoire club Zuid

Woensdag 20 mei vertrekken we uit Hellevoetsluis richting Oosterschelde, want we verzamelen met Zuid de dag daarop in Yerseke. Woensdag overnachten we in de Bruinisse -werkhaven om de volgende dag vroeg weer te vertrekken (wist u dat er bij de Bruinisse-sluis niet meer overnacht mag worden?).
Na een heerlijke zeiltocht komen we in de middag aan in Yerseke. De havenmeester heeft een lange steiger gereserveerd voor de 13 schepen van de Victoire-club. Ruud Stigter en zijn vrouw Anne -Louise organiseren het weekend. Na de steigerborrel eten we ’s avonds mosselen bij restaurant “De Schelde”. Het is bijzonder dat wij in Zeeland Deense en geen Zeeuwse mosselen eten; die zijn echter pas in september op zijn best .
Meer daarover horen we de volgende ochtend ( 22/5) tijdens de rondleiding door een echte Zeeuwse als gids langs de oesterputten en de mosselschepen in en rond de haven. Daar horen we ook dat de Nederlandse oesters haast uitgestorven zijn, nadat er oesters uit Japan zijn uitgezet. Oesters zijn twee-slachtig, daarom hoeft er geen bevruchting plaats te vinden. Ze zijn zo duur omdat er veel handwerk aan te pas komt voordat zij voor consumptie gereed zijn, zij worden één voor één gecontroleerd .
Na deze leerzame ochtend hijsen we rond het middaguur de zeilen; er staat een pittige wind kracht 5. We vliegen kruisend over Brabants water en Oosterschelde, langs de beroepsvaart, richting Zeelandbrug. Sommige van ons gaan een wedstrijdje aan. Het is genieten geblazen! Na de brug verder naar Burgsluis. Daar blijkt de havenmeester een eerder gearriveerde club verward te hebben met onze groep; geen plek meer dus. Maar de vasthoudendheid van de organisatoren zorgt alsnog voor ligplaatsen, weliswaar wat verspreid in de haven. ’s Avonds laten we ons met 29 man de slibtongetjes bij “Het Oliegeultje” goed smaken. We hebben het enorm gezellig met elkaar. Ook de kleintjes die deze dagen tot de Victoire -familie behoren zijn er deze avond bij.

Zaterdag de 23e maken we een heerlijke zeiltocht, met matige wind en zon, richting Zierikzee; niet zo’n lange afstand , maar wie meer wil vaart met een ommetje richting Roomput en terug. Als we aankomen in Zierikzee valt de drukte mee; die neemt echter tegen de avond toe, we liggen 7 a 8 dik. Het is warm en broeierig, later volgt ook regen. We passagieren door Zierikzee, waar het gezellig druk is deze Hemelvaartdagen. Na twee avonden vis eten is het buffet bij chinees restaurant ”Van Oppen” een aardige tegenhanger. Het buffet wordt veelvuldig opgezocht en opnieuw worden zeilervaringen, snufjes aan boord en plannen voor de zomer besproken.
De volgende dag vertrekt na het ontbijt de ene na de andere boot naar zijn thuishaven; degenen die ver weg moeten zijn al rond 8.00 uur vertrokken. We zwaaien elkaar uit.

Het is een heel gezellig en geslaagd openingsweekend geworden. Met dank aan Ruud en Anne -Louise die met verve hun organisatie -talent hebben getoond.

Joke Wigman van de “Condor”.