Openingstocht Noord

Locatie: Wadden / IJsselmeer
Begin datum: 21-05-2009
Eind datum: 24-05-2009
Openingstocht 2009 Victoire club Noord


Donderdag 21 Mei
We verzamelen in de gemeente haven van Makkum, waar we gedeeltelijk in boxen en verder gestapeld tussen de boxen bij elkaar een ligplaats vinden. Tegen 21.00 uur palaver op de wal en aansluitend een club borrel in de plaatselijke kroeg. Heel gezellig.
De organisatoren hebben nog een verrassing in petto : de volgende ochtend om 6.30 uur i.p.v.7.30 palaver vanwege de te verwachten drukte bij de sluis van Kornwederzand. Dus niet naborrelen maar op tijd de kooi in !

Vrijdag 22 mei
Na het passeren van sluis en brug meren we in alle vroegte af in afwachting van het tij dat om 9.30 richting Texel gaat lopen. De Capilano ontdekt dat hij geen schroefwater heeft; later blijkt dat er geen schroef meer onder de boot zit, die is spontaan verloren tijdens het afmeren in Makkum . Ook de Cygne keert halverwege de sluis terug naar Makkum; de Genua rails is los van het dek geraakt door het afbreken van enkele bevestigingsbouten. Beide schepen hebben daarom een klusdag in Makkum.
De overige 14 schepen worden vlot geschut en afgemeerd door de brug aan de remming.
Na een plensbui vertrekt de vloot om 9.45 uur. Het eerste stuk ligt pal in de wind kracht 5-6 N-W, zodat vrijwel iedereen het eerste stuk de motor aanzet. Na een uurtje worden de zeilen alsnog gezet . Met lange slagen gaat het richting Texel en daarna voor de wind in de zon naar Den Oever. Alle schepen zijn tijdig in de Marina Den Oever om daar gezamenlijk te eten in “de Dolle Bries”,een aanrader ook met kinderen. Er is van allerlei gekkigheid geëtaleerd en het is er leuk om uitgebreid rond te kijken en lekker te eten.

Zaterdag 23 mei
Palaver om 10.00 uur. Omdat de Capilano niet als startschip kan fungeren vinden we Wim en Henriëtte Blankenstein, van voorheen de Aquamarijn, met hun nieuwe schip bereid om als startschip te fungeren. De wedstrijd start om 12.30 uur. Dan blijkt dat een 933 met diepe kiel toch hoger aan de wind kan varen dan een 855 in wedstrijd conditie.
Aanvankelijk waait er een zuidelijke wind 4-5 welke na 15.30 uur inzakt tot wind 2; dat doet een aantal deelnemers besluiten om de wedstrijd te staken en op de motor richting haven te varen. Onderweg nog even een voorrang regel geschonden bakboord/ stuurboord, maar protest blijkt door een rondje bier voor “de Sneeuwgans” af te kopen te zijn.
Ook de Jenna krijgt problemen; bij het dicht langs een charter varen neemt hij het vistuig van de charter mee en verliest hierdoor twee mijl voortgang. Na oploeven en hengelen met een pikhaak komt een hele tros nylon draad boven water, maar geen vis . Wel een verspeelde topplaats.
Eind van de middag wordt gefinisht en gaat het richting de Compagnies haven in Enkhuizen. ‘s Avonds een prima koud en warm buffet in het clubhuis van de watersport vereniging Almere, een prima locatie en opnieuw is het erg gezellig.
De Capilano en de Cygne varen binnen, de eerste met een nieuwe schroef onder de boot en de tweede met nieuwe bouten in een opnieuw vastgezette Genua rail.

De uitslag van de wedstrijd met gecorr. tijden
1 Cees Brandenburg Skipper Ahoy 3. 45. 41.
2 Ben Houter Sneeuwgans 3. 50. 03.
3 Hans Le Fuga 3. 52. 09.
4 Sander Prins Janna 3. 52. 56.
5 Erik Aapkens Bonito 4. 07. 42.
6 Wim Schagen Passant 4.15. 39.
7 Henny Quint Quincy 4. 18. 06.
8 Wim Verhoef Dr Jive 4 .23. 23.
9 Margot v/d Vegte Anak mas 4. 26. 26.
10 Nel Schotvanger Blue Peter 4. 47.19.
Hans van Lith Waterkreeft DNF.
Rene Schoen Potvis DNF.
Gisela Irawan Thira DNF.

Zondag 24 mei
De schepen vertrekkenmet zon en wind uit het noorden om beurten richting thuishaven. Al met al een geslaagd evenement met dank aan de organisatoren Hans Lenk en Erik Aapkes.

Cees Brandenburg /skipper-Ahoy

link fotoalbum

Foto's

Den Oever