Rondje Noord-Holland 2007

Locatie: Beverwijk
Begin datum: 07-09-2007
Eind datum: 09-09-2007
Organisator: Cees Brandenburg
VERSLAG RONDJE NOORD-HOLLAND 7,8,9 september 2007.

7 SEPTEMBER:
Vertrokken uit Hoorn op vrijdag 11.00 uur met een noordelijke wind 3-4 en zon voor een prima zeiltocht tot de Schellingwouder brug bij Amsterdam.

Om 1500 uur draaide de brug voor ons, en konden wij rechtstreeks de Oranje sluis in om geschut te worden, waarna we op de motor het Noord-zee kanaal hebben gevaren tot zijkanaal A,tussen deWijker tunnel en de Velzer tunnel, tot aan het pannenkoeken schip aan de meubel boulevard te Beverwijk alwaar rond 21.30 uur het 18 de deelnemende schip gearriveerd was.

s’Avonds gezellig gebuurt en geborreld en de benodigde problemen bij de deelnemers helpen oplossen zoals koelings probleem opgelost door het vervangen van een impellor, een afgebroken ondersteunings bout voor de helmstok vervangen en een kastdeurtje aan de hoge kant wat zich spontaan opende en dan de inhoud door de boot verspreide, nagezien.

8 SEPTEMBER:
Om 10.00 uur palaver op de kade met als aandacht punt, het gebruik van de motor tijdens de tocht over zee geen schande is en voor de kleinere schepen ivm. de noordelijke windrichting bijna niet te voor komen is om tijdig, met de stroom mee het Marsdiep in te kunnen zeilen.

Omdat er tijdens de tocht toch wel gekruist diende te worden werd besloten om, na aankomst van Marjolein van de Back Bay ,om 10.45 te vertrekken.

Een prachtig gezicht 18 Victoires van 26 voet tot 1270ds op een rij.

Via de marifoon overleg gehad met de sluis meester zodat we bij aankomst gelijk met alle deelnemers de Zuidersluis in konden varen.

Om 1200 uur waren alle schepen buiten de pieren en ging ieder zijn strategie bepalen om zo min mogelijk slagen te moeten maken richting Den-Helder.

Het zou geen wedstrijd zijn maar wat doe je met al die soortgenoten onder elkaar, toch even kijken of je de ander er uit kan varen.

De wind was NNW 4-6 met in de bui van 18.30 nog een toetje van vlagen tot 30 knopen .

Alleen de Oant-Sjen V34 besloot om nabij Egmond aan Zee terug te keren ivm ziekte van een van de vijf opvarenden, verder arriveerde alle deelnemers in Den-Helder tussen 17.50 en 20.45 uur,waarna we met 39 deelnemers ons op de nasi of bami maaltijd bij de Marine Jacht club storten, inclusief de benodigde bijbehorende dorst lessende versnaperingen, erg gezellig en een ieder kan met een voldaan gevoel op een prachtige zeildag terug zien.

Het was de eerste tocht van de afgelopen vijf jaren dat er gekruist diende te worden.

9 SEPTEMBER:
Zondag om 6.30 vertrokken, het was nog donker, de Back-Bay had zich ontfermd over de Sneeuwgans, die met startmotor problemen te kampen had, hetgeen niet zo een twee drie op te lossen was, en samen als een eenheid verlieten zij de haven van Den-Helder, net zoals ze gekomen waren, gebroederlijk naast elkaar gebonden om na het hijsen van de zeilen afzonderlijk naar Den-Oever te zeilen, alwaar de samenvoeging wederom plaats vond voor het schutten en de verdere begeleiding naar Andijk.

Een prima zeiltocht, halve tot ruime wind 4-5 Noord.

Om 8.30 voor de brug in Den Oever en na overleg met de sluismeester 15 minuten gewacht tot ook de laatste deelnemer gearriveerd was van de 14 vertrekkende schepen en de koppeling BB/SG weer had plaats gevonden, draaide de brug en stond de sluis voor ons open en kon het samenspan door de rode lichten, als eerst afmeren in een lege sluis waarna een ieder kon invaren.

Door alle schepen werd ruimte geboden aan de combinatie zodat het schutten zonder schade en naar ieders wens verliep.

De twee deelnemers die ligplaats hebben rond het Alkmaarder- meer vertrokken later via het Noord-Hollands kanaal en de Papillon V822 vond het met vier mannen aan board nog te vroeg om op te staan en wilden geen gebruik maken van het restje stroom wat nog naar Den-Oever liep,ieder zijn keus wordt gerespecteerd.

Na de sluis, om 9.00uur weer op het IJselmeer, ging ieder zijn eigen weg richting thuis haven hetgeen met de noordelijke wind 4-5 voor allen weer een fantastische zeildag is geworden.

Al met al een geslaagd evenement geweest wat zeker volgend jaar op 5-6-7 september 2008 opvolging zal vinden.

p.s het nieuwe club onderkomen van de Marine Jachtclub laat nog een jaar of drie op zich wachten, het spaarpotje is nog niet gevonden, en Henk en Joke hebben toegezegd volgend jaar, bij gezondheid, ons weer te zullen ontvangen.

Tijdig aanmelden is gewenst omdat ook de catering in Den-Helder daar op moet inspelen en het aantal deelnemers dit jaar explosief is gegroeid van 6 naar 18 deelnemende schepen.

Het aantal deelnemers is niet beperkt en ook de scheeps afmeting is niet bepalend.

We willen voor 2008 kijken of het mogelijk is dat de kleinere schepen b.v een uur eerder vertrekken zodat we gelijktijdig in Den-Helder kunnen arriveren.

Ook ben ik benieuwd of er zich leden aanmelden met een V22, dat is jaren geleden ook gebeurd en met een lopende wind is het best te doen,vroeg tijdig aanmelden is dan wel een must zodat we voor extra ondersteuning kunnen zorgen.


Een ieder bedankt voor de prettige sfeer waarin dit evenement is verlopen en de penning meester weer bedankt voor het club rondje bij de Marine Jacht club.

Ook voor de organisatie was het weer leuk om dit te organiseren en ik zal het zeker het volgend jaar weer doen, voor de maaltijden staan we nu reeds in de agenda bij Henk en Joke.

Totaal gevaren: 114,2 mijl incl. 6,5 motor uren voor schutten, Noord- Zee kanaal en havens in en uit.Aldus opgemaakt 10 september 2007

C. Brandenburg / Skipper Ahoy tel 072-5333654 of aan board 06-12141066.
Foto's

Skipper Ahoy
Den Helder I
deel II
Zuidersluis Ijmuiden
Scepen in Beverwijk
Schepen in Beverwijk
Black bay
Skuum
Semesta
Palaver