Lustrumviering

Locatie: Enkhuizen
Begin datum: 04-11-2006
Eind datum: 04-11-2006
Organisator: Henny van Heeren-Eielts
Zaterdag 4/11 werd het 35 jarig bestaansfeest van de Victoireclub gehouden. En waar beter dan op het water. Vanaf 12 uur werden we door het bestuur opgewacht op de kade waar de Bep Glasius lag afgemeerd. Even wennen mensen, wij zeilers ineens op een motorboot. Moeten we iets doen (zeilen hijsen?)of gewoon met een biertje achter het rad gaan staan? Voor menigeen misschien wel even onwennig maar niemand is zo flexibel als de rasechte Victoire-zeiler.
Iedereen nestelde zich aan de tafeltjes om te genieten van een kopje koffie met appelgebak. De boot stroomde snel vol en om 12:45 werden de trossen losgegooid en voeren we op weg naar Urk.
Wat een tempo, daar kan geen zeilboot tegenop, niet eens op de motor! Rond 2 uur meerden we daar af. Er werd massaal ontscheept en er werden groepen ingedeeld, waarna we door de plaatselijke bewoners/ gidsen door Urk werden rondgeleid.
Ik ben nog steeds van mening dat we soms bar weinig van onze eigen land afweten of zien. Maar niet nu, we werden vakkundig door de steegjes (ginkies) geleid en op de hoogte gebracht over het ontstaan van Urk.
En ja hoor, dan blijken er toch ook nog sterke banden tussen de Urkers en enkele Victoire-clubleden te bestaan. Zo is onze Wim Schagen gered van de hongersdood doordat hij in de hongerwinter van de tweede wereldoorlog moest komen aansterken in Urk. Blijkt de gids dat gastgezin ook te kennen! Tevens werden andere anekdotes opgehaald. Erg boeiend allemaal.
Op naar het schippersmonument waar al die namen en leeftijden van vergane zeelui staan, die in de rijke historie van Urk een rol hebben gespeeld. Het wierp koude rillingen over onze ruggen. De zee kan soms hard zijn!

Om 5 uur werd er weer ingescheept en voeren we terug naar Enkhuizen. Daar aangekomen werd alles in gereedheid gebracht voor een heerlijk buffet, maar niet eerder dan dat er een heuse competitie werd gehouden wie het mooiste homemade petje op had. Als u geïnteresseerd bent, moet u maar op onze internetsite kijken.
Pleun won met haar eigengemaakte creatie. Knap werk hoor!

Het eten werd goed naar binnen geschoven, en hoe hard sommigen ook probeerden : ze kregen de schalen niet leeg. Het smaakte naar meer. Daarna onderuitzakkend in onze stoelen werd er honderduit gepraat over het afgelopen seizoen, wat er in de winter moet gaan gebeuren en er werden alweer nieuwe plannen gesmeed voor het komende jaar. Ja, we zijn haast niet van het water af te slaan.

Zo hebben we op een markante wijze ons 35- jarig feest gevierd. De organisatie was weer vlekkeloos.
Dank aan de organisatie, maar ook een ieder die ervoor heeft gezorgd dat het een leuk en gedenkwaardig feest heeft mogen zijn.

Paul Benner

Foto's

allemaal winnaars!
zij wil toch maar een plotter!
Plonie had de origineelste
gladdekker
twee mutsen
hier hoort uitleg bij
zeer fotogeniek
leuke schoorsteen
feesthoedjes
de muzikant
Cees klokte precies bij de visafslag
de vismijn
het monument
stukje varen
onderweg naar Urk
zeer smal steegje
1 van de vele kerken
Bep Glasius in Urk
wachtend op de gids
jong luistert met eerbied naar oude wijsheden
Visafslag
windmeter
eten1
eten2
Petje V