Sluitingstocht Noord 2005

Locatie: Hoorn
Begin datum: 24-09-2005
Eind datum: 25-09-2005
Organisator: Nel Schotvanger
[center]Wedstrijdje kunstdobberen met hindernissen[/center]
De sluitingstocht op het IJsselmeer was dit jaar een stertocht. De wedstrijd begon zaterdag om 13:00 uur op een startplaats naar keuze. En via een zo lang mogelijk traject zou iedereen naar Hoorn varen. Om 17:00 uur moest iedereen binnen zijn. Een soort mini 24-uurs dus. Maar dan in 3 uur geperst. En er waren een 15-tal schepen die mee zouden doen, dus toch nog een aardig veld.
De Aquamarijn was plaatsvervangend finish-schip, omdat Wim Schagen wegens ziekte verstek moest laten gaan. Om zelf op tijd aan de finish te kunnen liggen, vertrokken wij een uur eerder. Dan zouden wij om 16:00 uur finishen en konden we voor anker bij de finish-boei om alle anderen af te wachten.

Vol goede moed waren wij op vrijdag al naar Enkhuizen gevaren. Daardoor konden we s-ochtends rustig aan doen. We vertrokken om 10:15 uit de gemeentehaven. Na en vlotte schutting door het Naviduct, konden we nog een uurtje voor anker in de zuidelijke havenkom.

Om 12:00 uur precies startten wij bij de KG-8. De wind is helaas minimaal. Plat voor de wind varen zit er al helemaal niet in. En zelfs op een ruime koers maken we nauwlijks voortgang. Regelmatig scoren we zelfs 0,0 knoop.
Alle ideeën over mooie en inteligente rakken werden in de loop van de middag overboord gezet. We mochten al blij zijn als we de 8 mijl überhaupt nog wel konden afleggen voor 16:00 uur.
En steeds als de wind een ietsie pietsie aantrok was het weer: “als we nu die-en-die boei er ook nog bij pakken….”. Maar steeds viel de wind en het optimisme weer weg.
Grote animositeit ontstond toen we deelnemende Victoires op tegenkoers zagen: “Die zijn nooooit meer op tijd terug”.

De finish werd bloedstollend. Er waren geen andere schepen, want die zouden een uur later finishen, maar toch: SPANNEND !!! De boei was namelijk drie kwartier voor de eindtijd in zicht, maar de vraag bleef: halen we hem op tijd. Een kwartier voor tijd dachten we, als we nú gaan zwemmen zijn we nog op tijd binnen. En toen kwam er weer een zuchtje wind. En ja hoor: om 15:50 passeerden we de ton H2. Eindelijk !

Vervolgens zijn we bij de ton voor anker gegaan om alle andere schepen binnen te zien komen. Dat blijft gezellig werk: zwaaien, roepen, toeteren. Leuk.
De Skipper-Ahoy kwam bij ons langszij om mee te doen aan deze pret, onder het genot van een wijntje. En zo liep de wedstrijd langzaam (heel langzaam) en einde.

Onze uitluisterplicht als wedstrijdleiding bleek prima mislukt door een losdraad in onze marifoonluidspreker. De enige die met ons kontakt had was Erik Aapkens van de Bon Bini die gewoon de telefoon gebruikte.

Om 17:30 gingen ook wij maar eens de haven opzoeken, waar alle gefinishte schepen al en plek hadden gekregen. En ook daar werd het gezellig.

Tijdens het gezamenlijk avondmaal in het restaurant vlak bij de haven bespreken we onze wederwaardigen. Het was een bijzondere tocht: geen wind, maar tóch geen muggen. Gelukkig ook geen golven, dus geen klapperen zeilen. Een echte dobberwedstrijd: kunstdobberen met hindernissen.
De schippers die het minste risico hadden genomen waren de enige die op tijd binnen waren.
Het meeste “trieste” was de wedsrijd voor Paul Benner. Hij legde 12,64 mijl af. Maar hij was 55 minuten te laat over de finish en na verrekening van de strafmijlen daarvoor, bleef er nog maar 0,59 mijl van over. En daar had hij dan 4 uur over gevaren. Nog vijf minuten later en zou in de min geëindigd zijn.

De volgende dag was er gelukkig wel voldoende wind om de 30 mijl terug naar Den Oever te varen. En zo werd het toch nog een lekker zeilweekend.

Hieronder vind je de uitslag van de tocht was, na verrekening van rating, windmijlen en strafmijlen. De deelnemers zonder tijden zijn niet regelmentair gefinished. Gezien de wind, was dat overigens geen schande.

Henriette Beckers en Wim Blankenstijn [Aquamarijn]

Uitslag van de wedstrijd:
1:
Finte, Joop Bossen
2: Fuga, Hans Lenk
3: Aquamarijn, Henriette Beckers
4: Skuum, Jan van Oostende,
5: Klieuw, Walter Haantjes
6: Waterkreeft, Hans van Lith
7: Skipper Ahoy, Cees Branderburg
8: Quincy, Henny Quint
9: Capilano, Paul Benner