Openingstocht 2005 - Noord

Locatie: IJsselmeer
Begin datum: 05-05-2005
Eind datum: 08-05-2005
Organisator: Nel Schotvanger
Donderdag 5 mei:
De deelnemers gingen allen op eigen gelegenheid naar Enkhuizen, waar er aan de Dijk (door ophaalbrug bij Drommedaris) werd verzameld. De palaver werd gehouden in het restaurant, waar onder genot van een hherlijk maaltijd en de nodige vocht, aandachtig werd geluisterd naar wat ons de komende dagen te wachten stond.

Vrijdag 6 mei:
Op naar Den Oever, dat was de plan. Er stond een straffe wind uit het noordwesten. Ieder ging op eigen gelegenheid richting Den Oever. Het bleek voor velen een ware beproeving. Vooral de kleinere schepen hadden het moeilijk en konden nauwelijke tegende wind op. Dat zou met al die rakken een lange tocht worden. De groep raakte opgesplits. Een bleef in Enkhuizen achter, een week uit naar Medemblik en een naar Stavoren. De geplande fietstocht ging vanwege de wind en regen en de late aankomst van de meeste schepen niet door. De koninklijke, die het restaurant hadden gereserveerd, kwamen niet opdraven, en konden wij genieten van een heerlijk maaltijd en in geweldig restaurant met veel oog voor maritieme details. (voor hen die er nog nooit zijn geweest zeker een aanrader)

Zaterdag 7 mei:
Dag van de wedstrijd! De verwachting was windkracht 4-6 met in buien uitschieters t/m 8. 6 schepen durfden het aan. De overige schepen (waarschijnlijk de meest verstandigen onder ons) vertrokken op eigen gelegenheid naar Stavoren). De start begon rustig met windkracht 4, maar na een half uur begon het aan te trekken. Alle 6 de deelnemers hebben de eindstreep gehaald! Maar dat sommigen tot het uiterste gaan om de overwinning binnen te halen! Al halverwege de parcour zette de wind door naar een dikke 8. 2 schepen (V-1044) presteerde het om ongereefd met genua (een uitgeboomd!) de eindstreep te passeren. Gehaald maximale snelheid 10,5 knopen! Ja, die Victoires kunnen blijkbaar veel hebben, maar toch. Willem Bakker, die zich op de dijk had genesteld op de binnenkomende schepen af te vlaggen, stond met zijn mond open te kijken naar dit schouwspel.

De schepen die de dag tevoren waren afgehaakt richting Den Oever meldde zich ook in Stavoren. De groep had zich weer herenigd, geweldig. \'s Avonds werd er in het restaurant gegeten en vond de prijsuitreiking plaats. Nummer 1 werd de Fuga.

Zondag 8 mei:
\'s Morgens werd er verzameld in het restaurant waar een gezamelijk ontbijt werd opgediend. Een geweldige manier om het weekend mee af te sluiten alvorens iedereen richting zijn of haar boot vertrok. Het was een prachtig weekend, het weer zat niet mee, maar de sfeer was uitstekend.
Wij hebben weer veel geleerd en genoten van ieders gezelschap.

S.Y. Capilano
Paul Benner

Foto's

\
\
De Victoireclub ligt in Den Oever